Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Ik ben al een aardig lang poosje bezig met het verwerken van zoveel mogelijk –oude- krantenartikelen, waarin Dreumel aan de orde komt. Net als voorafgaand aan het samen stellen van stambomen, heb ik ook de omvang van deze activiteit zwaar onderschat, aangezien er veel meer artikelen blijken te zijn waar Dreumel in voorkomt, dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.

Hetgeen overigens alleen betekent dat ik er veel langer mezelf mee bezig kan houden dan aanvankelijk verondersteld. Dat is niet verkeerd en ik gun mezelf ook alle tijd om ook nog verder in die kranten te neuzen, dan alleen waar het zoekwoord ‘Dreumel’ in voor komt.

En dan kom je vaak hele leuke en interessante en intrigerende dingetjes tegen waarbij je denkt … hoe hebben ze dat in de krant gekregen. Maar veel vaker nog … wat een prachtige voorwerpen maakten ze toen ook al, ongeveer 145 jaren geleden zowaar.

Zo kwam ik veel machines tegen waarmee de firma Wijnmalen en Hausmann zeer frequent adverteerde in alle kranten. Dit bedrijf werd in 1875 op gericht en … bestaat nog steeds. Tussen toen en nu is om onduidelijke reden Wijnmalen (& Hausmann) verandert in Wynmalen (& Hausmann) en dat is ook de bedrijfsnaam die tot op heden gevoerd wordt. Wynmalen en Hausmann zit niet meer in Rotterdam, waar het bedrijf ontstond, maar op diverse andere locaties in Nederland.

Op 31 oktober j.l. heb ik het e-mailadres van dit bedrijf op Internet opgezocht en stuurde ze vervolgens spontaan deze afbeelding toe :

Gevolgd door nog een aantal afbeeldingen in een opvolgend mailtje.

Als verrassende reactie op mijn mailtjes, ontving ik op 11 november j.l. deze reactie van de directeur & eigenaar van dat bedrijf, de heer Wim van den Heuvel.

Geïnspireerd door deze interesse, heb ik vervolgens geruime tijd besteed aan het verzamelen van alles wat ik in oude kranten kon vinden over dit bedrijf en heb die gegevens verwerkt in een Powerpoint presentatie. En heb de heer van den Heuvel gevraagd of hij daar interesse in had. Ik verwachtte, eerlijkheidshalve, een bevestigend antwoord, maar …

… nooit meer iets van deze meneer gehoord, ondanks nog enkele mails die ik hem toe stuurde. Met in één van die mails de opmerking dat ik ernstig hoopte dat hij waarschijnlijk mijn mening zou delen, dat het negeren van een mail géén antwoord op diezelfde mail is.

Echter, ook daar geen enkele reactie meer op ontvangen, dus is hiermee de communicatie met die meneer eenzijdig ten einde gekomen. Ik vind het arrogantie ten top, als iemand op geen enkele manier meer reageert op mails, terwijl de oorspronkelijke communicatie nota bene juist door dezelfde persoon in gang werd gezet.

So be it … ik ga alles wat ik in die Powerpoints verzameld heb, op m’n website plaatsen. Alle afbeeldingen zijn screenshots van de geanimeerde afbeeldingen in die Powerpoints, maar je krijgt zo toch een goed beeld van de activiteiten en producten van dat bedrijf. Tegenwoordig heet hun hoofdproduct Liebherr, maar vroeger waren er veel meer toeleveranciers, die Wynmalen en Hausmann voor zagen van verkoopbare machines.

Ik ben dol op dit soort machines. Als werktuigbouwkundige heb ik die interesse in de vele voorbije 40 jaren op gebouwd en ben volkomen en gefascineerd geboeid door –vrijwel- alles wat Wynmalen en Hausmann, via de kranten, de openbaarheid in slingerden.

Zie alle verzamelde afbeeldingen hieronder !! Enjoy !!


TERUG NAAR BOVEN.