Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Het is inmiddels 27 oktober 2017 en wellicht stelt u het op prijs als ik u wat meldt over mijn pogingen om weer openbaar te kunnen worden met de verhalen die alsmaar in m’n hoofd blijven opborrelen en die ik vervolgens -in een totaal aangepaste Power Point presentatie- op schrijf en die ik graag aan u wil presenteren. Wellicht weet u al dat website-provider –van mijn andere website- Strato, medio september dit jaar heeft besloten om te stoppen met de ondersteuning van een aantal templates, waaronder de template die ik gebruikte voor mijn andere website.

Een template is een soort gereedschapskist waar allerlei handige digitale gereedschappen in zitten om een website zo te maken als je zelf zou willen. Uiteraard ben je wel gehouden –en uitermate gebonden- aan ‘slechts’ de gereedschappen die in die Template-kist zitten. Wil je ergens een stuk gereedschap voor gebruiken, maar het zit niet in die kist, dan is het helaas, pindakaas, maar kun je niet doen wat je graag zou willen.

Dus je conformeert je aan de gereedschappen die je hebt, binnen een template, of … je probeert diverse templates uit en hoopt dan dat je er eentje kunt vinden die –het meest- past bij je aspiraties. Die wat mij betreft niet ver of helemaal niet afwijken van de bestaande website, waar de template-mogelijkheden inmiddels van werden verwijderd, maar die nog wel zichtbaar is gelukkig. Te weten www.oldcows.com

Ik weet ook al wat mijn nieuwe domeinnaam gaat worden en ben nu al twee weken met diverse instanties doende om die nieuwe domeinnaam, die ik aanvankelijk al door een organisatie had laten registreren, over-verhuisd te krijgen naar … u gelooft het vast niet … Strato. Ik heb toch gemeend dat als ze me één keer een best goeie template konden aanleveren, dat dat wellicht een tweede keer ook wel weer zou kunnen lukken. Ook al bàrsten het internet en de tv-reclames compleet uit elkaar van de aanbieders, die je je eigen website willen laten maken, tegen betaling overigens. Zelfs zonder enige ervaring, melden veel van hen als bemoedigend verkooppraatje, kun je dan je website binnen luttele momenten al gepubliceerd hebben.

Ik ben daar niet geheel, of eigenlijk geheel niet, van overtuigd, want ik vind het best gecompliceerd. Het zou aan de leeftijd kunnen liggen, maar ik ga in ieder geval behoedzaam met deze materie om en probeer me niet gek(ker) te laten maken door al die slogans waarmee je om je oren geslagen wordt, om toch vooral maar dit .. of dat … of nog iets anders … aan te schaffen. Ik probeer Strato gewoon nog een keer en wie weet, gaat het lukken. Ik realiseer me overigens terdege dat u dit pas leest … als het gelukt is, maar … dan is het ook gelukt !

Goh, dat zier er vreemd uit, zeg. Zó weinig akten voor het jaar 1928. Slechts 6 registerbladen. Per bladzijde 4 akten, dus maximaal 24 akten van overlijden – Dreumel -1928. Ik ga het uiteraard naderder bekijken.

1928 Begint heel normaal, niets bijzonders over te melden eigenlijk. Maar toch de eerste twee overledenen van dit jaar even laten zien. Akte no.1 is die van Nicolaas van den Berg (▲) , zoon van Judocus van den Berg en Cornelia Strik. Nicolaas overlijdt in Dreumel op 3 januari 1928. Weduwnaar van Maria de Kok.

Akte no.2  (▼) is gewijd aan het overlijden van Willem van Dijk, die in alle 75 jaren dat hij heeft mogen leven, niet trouwde. Weshalve zijn akte niet –ook- gekopieerd hoeft te worden in een persoonlijk dossier van zijn vrouw, maar wel in dat van hemzelf en van zijn ouders, Diderik van Dijk en Johanna Udo.

▼ Klik op : http://www.oldcows.com/Kiekjes-Kijken/index.php voor heel veel meer details.

Uiteraard begrijpt een ieder die een beetje vertrouwd is met akten, dat de éérste aangever de vader is van de overledene. Maar het wordt er niet bij geschreven, als ook –niet- de maand van overlijden. Natuurlijk gaat deze akte van start met ‘Heden 16 januari 1928 ...’, maar het zou niet verkeerd zijn als de secretaris niet vergeten zou zijn om ook bij de feitelijke datum van overlijden nogmaals ‘januari’ toe te voegen. 

Het kind van Johannes Hendrikus van Oorsouw en Johanna Christina Verschuure wordt in Dreumel op 15 januari 1928 levenloos geboren.

Gerdina Anna Antonia van Meurs, dochter van Jan van Meurs en Gerdina Christina Schreuders, overlijdt in Dreumel op 20 maart 1928. Haar ouders werden, later, begraven op het protestantse kerkhof aan het Kerkpad in Dreumel.

De 2e akte van rechts (▼) is de akte van overlijden van Peter Quirinus Vink. Deze gebeurtenis vond in Dreumel plaats, op 26 maart 1928. Zoals al –vele- duizenden keren eerder herhaald, wordt ook deze akte zowel in zijn persoonlijke dossier gekopieerd, als ook in die van zijn vrouw, Berdina Maria Verbruggen. 

Waarbij het uitermnate opvalt dat er, naast een trouwakte en de geboorteakte van Peter Quirinus, alleen nog maar 3 akten van overlijden te zien zijn in beide persoonlijke dossiers. Hetgeen zowel in theorie als in de praktijk betekent dat deze overleden personen weliswaar alle-3 in Dreumel zijn overleden, maar niet in Dreumel werden geboren. Anders zouden ook hun respectievelijke geboorteakten aanwezig zijn in deze dossiers. 

Of … deze personen werden in de periode geboren waarvan geen digitale akten beschikbaar waren. Ik probeer het uit te zoeken.

Al eerder/hogerop had ik het over deze deze Elizabeth Hemmers. Die samen met haar man Daniël van Som(m)eren, rond 18 februari 1928, hun gouden huwelijksfeest vierden (dan ben je 50 jaar getrouwd). En helaas een zeer luttel aantal maanden later komt te overlijden. Ze is wel de oudste overledene van heel 1928. En werd in Asperen geboren, in 1848 nota bene.

Die link nog een keer. Ja, één link : 

https://books.google.nl/books?id=lWJeAAAAcAAJ&pg=PA618&lpg=PA618&dq=osperen&source=bl&ots=PdYs-Rl_bG&sig=ffeEmErrqc-NUx0l9LFKvoa8myc&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiR1PLd-5PXAhVI7hoKHVY3A2wQ6AEIMjAC#v=onepage&q=osperen&f=false

Zo, 1928 zit er ook weer op. Best snel, hetgeen niet in de laatste plaats te danken is aan het feit dat er ‘slechts’ 23 overledenen te betreuren waren in  dit jaar. Best erg opvallend dat de meeste overledenen overlijden in de eerste helft van dit jaar en weinigen dat overkwam in de tweede helft, met name de laatste vier/vijf maanden. Maar, hoe minder, hoe beter, en dan maakt het geheel niet uit in welk gedeelte van een jaar het mensen overkomt natuurlijk. 

Het valt me eigenlijk best al langere tijd op, maar ik ga het nu inzichtelijker maken. Dat er in verhouding aardig wat personen zijn die weliswaar toch aan het kortste eind hebben getrokken in de strijd om te blijven leven, maar dat overkomt terwijl ze nooit getrouwd zijn.

▲ Willem van Dijk, zoon van Diderik van Dijk & Johanna Udo, overlijdt op 6 januari 1928. Hij is dan 75 jaar oud.

▲ Franciscus Lambertus Vink, zoon van Peter Vink & Johanna Mechelina van Wichen, overlijdt op 2 februari 1928. Hij is dan 70 jaar oud.

▲ Berdina Hendrika Merkx, dochter van Gijsbertus Merkx & Berdina van Boord, overlijdt op 10 april 1928. Ze is dan 61 jaar oud.

▲ Bertus van Kraaij, zoon van Gijsbertus van Kraaij & Maria Moerman, overlijdt op 24 mei 1928. Hij is dan 52 jaar oud.

▲ Hendrina Barten, dochter van Antoon Barten & Jacoba Huijbers, overlijdt op 20 juni 1928. Ze is dan 78 jaar oud.

▲ Arnoldus van Deursen, zoon van Peter van Deursen & Antoinetta Vink, overlijdt op 26 augustus 1928. Hij is dan 76 jaar oud. 

Zes overledenen, van de 23, die niet getrouwd waren toen ze, op (ver)gevorderde leeftijd, overleden. Dat is maar liefst 26 % van het totaal aantal overledenen in dit enkele jaar. 

Ik mag u weer de alfabetische tafel presenteren, met daarop de op leeftijd en achternaam gesorteerde lijst met alle in 1928 in Dreumel overleden personen :

  En het doden-registerjaar wordt weer op de gebruikelijke wijze afgesloten. 

Overigens nog steeds zonder een ordentelijke ‘alphabetische tafel’ van alle overledenen, zoals een gemeentelijk secretaris die –volgens mij wettelijk verplicht- móet toevoegen aan het jaarlijks register. 

Waarom dat al vele jaren lang niet meer gebeurt, weet ik niet.

▲ Pagina 13 t/m 22 van de 25 bladzijden tellende Arnhemsche Courant van 11 augustus 1928. (Geen foto(’s) van Dreumel!)

Hier direct boven, rechter kolom, het overlijden van Martinus Broeders, als resultaat van een zoektocht in de archieven van WieWasWie.           

Daar direct boven het bericht in een krant dat het lijk van Martinus Broeders al is gevonden en dat hij woonachtig is in Dreumel.           

Rechtsonder is de akte van overlijden van Martinus Broeders, die overleed op 17 november 1926, in Hardinxveld.

 

• Toen Martinus in Dreumel werd geboren, op 14 januari 1863, had zijn vader, Theodorus de achternaam ‘Broeder’. Dus heeft het persoonlijk dossier van Marinus de titel ‘Broeder, Marinus (Theodorus Broeder & Petronella v Wichen). 't Duurde daarom even voor ik dat persoonlijke dossier kon vinden.
• Wel vreemd dat zijn broer –Jan Broeders- die getuige is op de Hardinxveldse akte van overlijden, niet kan melden waar zijn broer Martinus woont. Had hij dat wel gedaan, dan had Dreumel een uittreksel ontvangen van het Hardinxveldse dodenregister en was Martinus bijgeschreven in het Dreumelse dodenregister. Want ik zou niet beter weten als dat hij zijn hele leven in Dreumel heeft gewoond –als hij niet voer- en nooit trouwde.

 

Bestaat Bervoets eigenlijk nog, vroeg ik me af en enig naspeurwerk leverde op dat die vraag ontkennend beantwoord moet worden.

Ooit in diverse delen van Nederland, maar ...

En zo is het, zeer geachte lezeressen en lezers. Het oude (jaar) maakt altijd plaats voor het nieuwe (jaar). 1928 Gaat vloeiend over in 1929 en nadat ik in bovenstaand relaas een en ander heb gecontroleerd, dan wel gecorrigeerd, weg gehaald of nog dingen heb toegevoegd, staat het me geheel vrij om 1929 ter hand te nemen. 

Ondertussen (30-10-2017) heb ik zowaar bericht gekregen van Strato, de mogelijke provider van mijn nieuwste website, dat ze de verhuisprocedure van mijn nieuwe domeinnaam, die in eerste instantie op de klippen was gelopen, herhaald op gaan starten en dat ik –geheel automatisch- bericht ga ontvangen zodra dat eenmaal en eindelijk geregeld en in kannen en kruiken is. 

Pas nadat ik daarvan bevestiging heb ontvangen, ga ik eens onderzoeken welke template voor mij het meest geschikt is en het zou me geheel verbazen als me dat snel gaat lukken. Ik weet net zoveel van templates af als van de andere kant van ons zonnestelsel. Heel veel uitproberen en dan hoop ik steeds beter te weten waar ik aan toe ben. Niet voor wat de andere kant van het zonnestelsel betreft, maar over een te kiezen template. Immers dè ruggengraat voor mijn nieuwe website. Want die gaat er komen, dàt beloof ik U.

Als u dit leest, is deze informatie 'old hat'. Maar vandaag, 19-11-2017, kan ik u melden dat Strato me op d.d. 6 november laat weten :

Ik heb het voor u nagekeken en ik zie dat uw domeinnaam-verhuizing niet is gelukt omdat het domein 'gelocked' is door uw huidige hoster. 

Aan de whois gegevens te zien zie ik dat uw domein op 24.09.2017 is aangemaakt bij de huidige hoster. (Creation Date: 2017-09-24).

De reden waarom uw huidige hoster het domein gelocked heeft is omdat het ICANN (register van .com domeinen) het niet toelaat. De regel is dat u een nieuw .com domein niet binnen 60 dagen mag verhuizen. 

U kunt het domein pas na 24.11.2017 naar ons toe verhuizen. 

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en ik wens u nog een fijne dag toe! 

Terug naar boven.