Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Zondag, 10 mei 2020 : Goede herinneringen aan hoeveel aandacht deze dag gemiddeld krijgt in jaren dat er geen corona heerst en je als families gewoon Moederdag kon vieren, zoals we dat al in ik weet niet hoeveel tientallen voorbije jaren gewend waren. Waarbij het absolute hoogtepunt van deze speciale dag toch wel het bezoek aan Moeders was, en taarten en bloemen maakten dan –een bijna onmisbaar en zeer aangenaam- deel uit van dat bezoek. Op bezoek bij (schoon-)Moeders en voor veel kleinkinderen op bezoek bij Grootmoeders.

Maar nu, anno mei 2020 en al vanaf ongeveer februari j.l., in verband met corona, anderhalve meter afstand houden, zéker als we bij oudere mensen op bezoek zouden willen. Hoognodige en zeer gewenste omhelzingen tussen moeders en hun (klein-)kinderen werden zodoende al direct onmogelijk gemaakt. Maar het kan nóg erger, als je toevallig een oudere of chronisch zieke moeder of dito ouders hebt, die permanent in een bejaarden- of verzorgingstehuis wonen.

Vanaf ongeveer medio maart hebben die instellingen hun deuren potdicht gesloten voor alle bezoekers. Ter bescherming van al die kwetsbare ouderen, maar met als onlosmakelijk gevolg dat je niet eens meer bij die familieleden op bezoek kon en kan. Videobellen, zou een vervangende optie kunnen zijn, als je bejaarde ouders hebt die a) een mobieltje hèbben en b) weten hoe ze daarmee om moeten gaan. En c), die weten hoe videobellen in z’n werk gaat. Een andere, inmiddels creatief verzonnen, mogelijkheid is dat een bejaarde moeder of bejaarde ouders aan de ene kant van een glazen afscheiding plaats nemen en de bezoekers aan de àndere kant van hetzelfde glas. Kun je elkaar tenminste zien en met elkaar praten. Maar aanraken … ho maar. Vreselijk !!

Gewoon, in héle ongewone tijden, proberen door en verder te gaan met waar je aan gewend was om je dagen mee te vullen, is dan afleiding, om –af en toe- te voorkomen dat je alleen nog maar aan corona ellende zit te denken. Vandaar deze nieuwe stamboom, die weer samen gesteld kon worden omdat Gerardus Johannes Salet in Dreumel werd geboren, op zondag 28 september 1913. In 1913 was er ongetwijfeld nog een 6-daagse werkweek, maar op zondagen waren alle gemeentebeambten vrij en thuis. Of in de kerk!

Dus moest vader Mathijs Salet tot maandag, de 29e september, wachten voor hij zijn opwachting kon maken op het gemeentehuis, om daar aan te gaan geven dat zijn vrouw, Hendrika Johanna Maria de Rijk was bevallen van deze zoon. En net als deze zoon, werden deze ouders ook beide in Dreumel geboren.

Vader Mathijs Salet op (▼) 29 maart 1886 en moeder Hendrika Johanna Maria de Rijk op (▼) 13 november 1884.

Het is dan ook volkomen duidelijk dat ze nergens anders dan in Dreumel zouden gaan trouwen.

Die grote stap zetten ze beiden op 7 juni 1911.

Dit zijn de enige/weinige akten in het persoonlijk dossier van Hendrika Johanna Maria de Rijk, met haar geboorteakte rechts.

Dit zijn de enige/weinige akten in het persoonlijk dossier van Mathijs Salet, met zijn geboorteakte rechts.

Toch waren (en zijn ?) er best veel Salet families in Dreumel, waar ik veel registraties over kon verzamelen:

Naarmate je steeds verder komt met de verwerking van geboorteakten, is er een doorlopend een toenemende kans dat je al eerder een stamboom hèbt samen gesteld voor een achternaam-genoot. En laat dat nu hier wéér het geval blijken, want Johannes Mathijs Salet was de eerste Salet, die in 1913 èn in Dreumel werd geboren, op 16 februari 1913, akte no. 12. Dan is er nog een geringe kans dat families met dezelfde achternaam toch geheel geen enkele relatie met elkaar hebben, maar het deed me veel deugd vast te kunnen stellen dat dat gelukkig niet het geval is tussen deze twee in 1913 geboren Salet nakomelingen.

Weliswaar heb ik enkele kleine aanpassingen verricht, maar in wezen is het bijna de identieke stamboom als die ik publiceerde nadat Johannes Mathijs Salet werd geboren. Uiteraard een andere hoofdpersoon in deze meest recente stamboom, maar verder vrijwel alles hetzelfde. Ik gaf toen nog niet de leeftijden aan, die beide personen hadden, die met elkaar trouwden en ook dat heb ik zo gelaten.

Ik ben nog nooit zó snel met een stamboom klaar geweest als deze keer. Maar dat is dus het enorme voordeel als je al eerder een bestaande stamboom hebt samen gesteld en de meest recente boreling maakt daar simpelweg deel van uit.

Dus, zéér gewaardeerde lezeressen en lezers, hier weer de afbeelding van de enigszins aangepaste stamboom van Gerardus Johannes Salet. Op de voet gevolgd door dezelfde stamboom, maar dan nu in PDF formaat, opdat u alle families en individuele familieleden tot in het kleinste detail kunt achterhalen.

 

                                             

 TERUG NAAR BOVEN.