Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Dinsdag, 11 augustus 2020 : Ik ben vandaag iets vroeger op gestaan dan te doen gebruikelijk, uit bed gepest door de intense hitte, zowel buiten als binnenshuis. In de woonkamer was het, om 03:00 uur, maar liefst 29 graden en dat is best warm. Boven was het nog warmer en dan kun je er maar beter uit gaan en gaan computeren, dan zweten en sufferen in je zinderende slaapkamer.

En zo komt het dat ik eerder aan deze eerste stamboom van 1914 ga beginnen dan verwacht. Best wel speciaal, want ik ga vandaag dus met de allereerste persoon starten, die in 1914 in Dreumel werd geboren. Die eer viel Johanna Petronella van Doornik te beurt. Ze wordt op 2 januari 1914, om zes uur ‘s morgens geboren, dus dat was keurig. Maar eerst enkele statistieken …

In 1913 werden er 62 personen in Dreumel geboren. De eerste was Jan van Leur en die stamboom publiceerde ik op 27 juli 2019. De laatste persoon die in 1913 in Dreumel werd geboren, was Johanna Geertruida van der Sluijs, waarvan ik de stamboom online plaatste op 10 augustus 2020. In totaal ben ik –af en aan- 380 dagen lang bezig geweest met het samen stellen van al die 62 stambomen in het jaar 1913. Dat is gemiddeld ruim 6 dagen per stamboom.

Ik heb even gespiekt hoeveel geboorteakten 1914 telt en dan zijn er maar liefst 78. Hetgeen betekent dat ik daar hoogst waarschijnlijk, bij leven en welzijn, 78 x 6 dagen mee doende zal zijn, vermits ik dat '1913-'tempo kan handhaven. Dus daar ben ik dan 468 dagen mee bezig. Geheel theoretisch komt het er dan op neer dat ik met het verwerken van alle geboorteakten van 1914 bezig zal zijn tot na medio november 2021. Dus, de hoogste tijd om te stoppen met statistieken en te beginnen met deze eerste 1914 stamboom !!

De individuele scans, van al de 1914 geboorteakten, worden vooraf gegaan door deze twee registerbladen :

Johanna Petronella van Doornik is een dochter van Johannes van Doornik en diens vrouw Johanna van Oorsouw. Dit ouderpaar besloot op 16 oktober 1907 met elkaar te trouwen en wel in Dreumel. Geen wonder, want ze werden ook beiden in deze gemeente geboren.

Vader Johannes op 20 april 1881 en Johanna van Oorsouw op 18 juli 1883. Opvallend te zien dat burgemeester Gerrit van Eijseren zijn pink-nagel-techniek, om zijn handtekening dik te onderstrepen (zie trouwakte hierboven !!), deze keren achterwege heeft gelaten. Of nog niet op het idee was gekomen!!

In de loop der jaren, vanaf hun trouwen, genereert dit echtpaar een aantal kinderen. Mijn registraties over Dreumelse geboorteakten gaan tot en met 1918. Gegevens over kinderen, eventueel geboren na dit jaar, zijn nog niet openbaar. (DA = DoodAkte ; AG = Aangifte Geboorte).

Ik ga maar eens met de daadwerkelijke stamboom beginnen. Kijken hoe ver we ermee kunnen komen!

Vrijdag, 14 augustus is het inmiddels. Ook inmiddels hebben we een nieuw hitte record tropische-dagen-achter-elkaar gebroken. Zowaar zeven dagen achter elkaar. Gelukkig is het vandaag iets minder warm, maar zolang de temperaturen niet onder de 25 graden komen, vind ik het te heet. M’n kamertemperatuur is op het moment 29 graden … belachelijk, met alle ramen en deuren open.

Het samen stellen van een stamboom heeft daar niet zo heel veel last van gelukkig en dat blijkt ook uit deze stamboom van en over Johanna Petronella van Doornik. Hij is af. Niet zo uitgebreid als de vorige, de laatste stamboom van 1913, maar wel zo volledig mogelijk.

Het langste zoektocht, binnen deze stamboom, duurde ongeveer driekwart van een dag. De zoektocht naar de geboorteakte van Johannes van Doornik, die aanvankelijk een onwettige zoon was van een alleenstaande moeder, maar die uiteindelijk toch een vader bleek te hebben. Een hele lange zoektocht is zeker niet waar je al te vaak op zit te wachten, maar als je dan toch vindt waar je langdurig naar op zoek bent, dan is het goed besteedde moeite en was het ook de moeite meer dan waard.

Hieronder zijn geboorteakte met een iets leesbaardere ‘vertaling’.

Hetgeen allemaal weer samen komt in de stamboom, die ik u hieronder weer toon. En zonder enige moeite lukte het gelukkig toch weer om een PDF bestand te genereren en uiteraard wil ik u die zéker niet onthouden.

 
(Het kan wel 'even', of zelfs iets langer, duren eer dit grote bestand (▲) wordt geopend, nadat u er op geklikt heeft).

TERUG NAAR BOVEN.