Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst


Donderdag, de allereerste april dag in het jaar tweeduizend-een-en-twintig. Acht en dertig duizend negen honderd vier en tachtig dagen eerder, werd Johanna Aleida Bosch in Dreumel geboren, op 8 juli 1914. Zij was een dochter van Willem Bosch en Wilhelmina van Woezik. En wat wil nou het toeval ?

Nou, dat ik pas zeer onlangs een stamboom samen stelde voor een achternaamgenoot van deze Bosch familie, namelijk voor Alardus Jacobus Bosch. Hij werd geboren op 2 juli 1914 en wat zou het een mooie samenkomst van omstandigheden zijn als ik de gegevens van Johanna Aleida Bosch alleen maar zou hoeven toevoegen aan die al bestaande stamboom. Dit is die al eerder gemaakte stamboom …

Maar, helaas & jammer, er is geen Willem Bosch, noch Wilhelmina van Woezik, bekend in deze stamboom. Uiteraard geen probleem, maar ik zal dan wel met een spiksplinternieuwe stamboom moeten beginnen, vooralsnog aannemende dat deze beide Bosch families niet aan elkaar gerelateerd blijken te zijn. Ben wel benieuwd of dat ook gaat blijken als ik steeds verder vorder met die nieuwe stamboom. Intrigerend weer!

Eerst maar weer eens wat basis gegevens boven water tillen. Zoals de geboortegegevens van de ouders. Vader Bosch blijkt in Dreumel geboren te zijn en wel op 30 maart 1870. En moeder van Woezik is ook in Dreumel geboren, op 7 mei 1874.

En dus wordt er ook in Dreumel getrouwd. Dat doen ze op woensdag, 24 oktober 1894. Hij is 24 als ze trouwen, zij 20. Ik ben blij dat onze dochter niet al op haar 20e trouwde. Zou ze toen per ongeluk ook al zwanger zijn geweest?

Ja, dat blijkt inderdaad het geval te zijn geweest. In oktober 1894 trouwen ze en in maart 1895 -6 maanden later- wordt zoon Johannes Leonardus Bosch geboren.

Natuurlijk ga ik zo meteen weer checken of er nog meer Bosch personen werden geboren in de periode 1915 tot en met 1919, maar ze hadden ook al aardig wat kinderen gekregen voor Johanna Aleida werd geboren. Waaronder ook Wilhelmina Maria Bosch en laat ik daar nou ook al een stamboom voor hebben samen gesteld.

Zij wordt te Dreumel geboren op 5 januari 1913 en ze was daarmee een van de eerste personen waar ik een stamboom voor samen stelde. Dat is dan ook te zien aan de layout. Compleet anders dan zoals ik nu de stambomen aankleed. Maar ik ga toch proberen om deze meest recente Johanna Aleida Bosch persoon toe te voegen aan deze stamboom. Scheelt altijd veel werk, toch en immers!

(▼) Dit zijn hun nakomelingen, vóór ik ga zoeken naar extra kinderen die tussen 1915 en tot en met 1919 werden geboren.

Ja, kijk, toch nog twee toevoegingen (▼). Jacoba Bosch wordt op 12 november 1915 geboren en Hendrika Bosch op 25 februari 1918. Allebei ook in Dreumel.

De persoonlijke dossiers van de ouders uitgebreid met deze twee geboorteakten en die zullen dan vanzelfsprekend ook uiteindelijk toegevoegd worden aan de aangepaste stamboom.

Ik ga daar dan maar eens mee aan de slag. Want alhoewel ik wel telkens wil proberen om originele eerdere stambomen zoveel mogelijk in tact te houden, ga ik toch enkele delen up-2-daten met meer recente layout afbeeldingen. Dat is nog best veel werk, dus ga ik daar maar eens mee beginnen. Om het stambomen-Bos(ch) zo compleet mogelijk te maken wederom !!

Zondag, 11 april 2021 : Hoe komt het dat ik telkens, vóór ik met een stamboom begin, een goed idee denk te hebben over hoe die stamboom gaat worden?

Dat vraag ik me nog steeds af, ook al zou de realiteit me al lang en telkens hebben moeten bij brengen dat het eerder anders dan conform mijn gedachten gaat worden. Zo ook met deze stamboom wederom.

Het oorspronkelijke plan was om niet, of zomin mogelijk, aanpassingen door te voeren in de eerste stamboom, die duidelijker zouden maken hoe deze meest recente stamboom, voor Johanna Aleida Bosch, er uit zou behoren te zien, inclusief een recentere layout. Maar uiteindelijk is deze stamboom toch zo geworden dat vrijwel alle oude gegevens, originerend van die eerdere stamboom, moesten, en ook konden, worden om gezet naar een modenere lay out. Toch overzichtelijker!

En dat bleek achteraf nog het minste werk. Het meeste werk ging ook deze keer weer ‘verloren’ aan het schier eindeloos –moeten blijven- zoeken van de juiste voor- en achternamen, want alleen Bosch al kun je ook op een andere manier (Bos) schrijven. Of Leendert, die mogelijk ook wel Lambertus zou kunnen heten. En zo zijn er nog veel meer voor- en achternamen, die best wel veel extra werk opleverden, waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Hendrika of Hendrica? Jansen of Janssen? Aleida of Alijda? Johannes of Joannes of Jean, of Jan? Enzovoorts, enzovoorts.

En dan waren er nog best relatief veel personen, waar de gegevens nog niet van gevonden kónden worden. De rode vraagtekens, her en der in de stamboom, maken dat weer duidelijk en nogmaals richt ik me tot u, lezers, om, daar waar mogelijk, nadere informatie te verstrekken als ik daarmee het aantal rode vraagtekens (????) zou kunnen verminderen. Waarvoor nu al dank !

Onderstaand de zeer uitgebreide –inclusief veel akten- stamboom, gevolgd uiteraard door het *.PDF bestand, maar liefst bijna 190 Mb groot! Het duurt zodoende weer even/een poosje voor dit bestand zich in alle details zal vertonen.

 

                                        


TERUG NAAR BOVEN.