Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Maandag, 22 februari 2021 : Daar gaan we weer, met de volgende persoon die in 1914 in Dreumel wordt geboren. Ze wordt geboren op 18 juni, heet Johanna Cecilia Sas en is de dochter van Johannes Sas en Johanna Maria Strik. Onmiddellijk bij het zien van de achternamen van zowel vader als moeder bedacht ik me dat ik daar al eerdere stambomen voor heb samen gesteld. Bijvoorbeeld voor Antonia Geertruida Sas, die op 6 februari 1913 werd geboren. Of voor Cornelia Maria Sas, die op 21 oktober 1913 wordt geboren. Maar ook voor Martha Geertruida Strik, die op 23 december 1913 wordt geboren. Ik moet, zo ontdekkende, nog wel even bepalen welke eerder gemaakte stamboom in aanmerking zou kunnen komen om de nieuwste stamboom te kunnen faciliteren.

Ik wil niet onvermeld laten dat ik inmiddels ook beschik over alle Dreumelse geboorteakten van 1919. Tot voor kort ging mijn eigen verzameling akten niet verder dan 1918, maar een verzoek gericht aan het Gelders Archief leverde op dat ze me al de 1919 geboorteakten digitaal hebben toe gestuurd. Prachtig !!

De Dreumelse geboorteakten van 1920 zijn weliswaar inmiddels ook openbaar, maar die hebben ze nog niet gedigitaliseerd. Daar kan ik dus pas over beschikken als ik zelf naar het Gelders Archief toe ga om ze zelf in te scannen. Maar ja … Corona !!

Een paar details over deze familie & gezin.

Vader Johannes Sas wordt in Dreumel geboren, op 9 juni 1880. Moeder Johanna Maria Strik, op 24 maart 1884, ook te Dreumel.

Ze besloten op 28 april 1909 te trouwen. Deze feestelijke gebeurtenis vond uiteraard ook plaats te Dreumel. Johannes is 28, Johanna Maria 25, als ze in het Dreumelse gemeentehuis beloven om elkaar voor altijd trouw te blijven. Burgemeester Gerrit van Eijseren is weer degene die op onnavolgbare wijze deze trouwakte ruimschoots ondertekent. Wel heel veel doorstrepingen, zeg!

Onderstaand de akten die zich bevinden in de persoonlijke dossiers van het ouderpaar Sas – Strik. Maar goed, dat ik sinds heel kort de beschikking heb gekregen over de Dreumelse geboorteakten gedurende het jaar 1919, anders zou ik die van Franciscus Gijsbertus gemist hebben.

Wie weet hoeveel kinderen er nog nà 1919 werden geboren in dit gezin?!!

Ik ga maar gewoon beginnen met de stamboom voor Johanna Cecilia Sas. Maar eerst onderzoeken met welke eerder gemaakte stamboom ik deze zou kunnen koppelen. ► Het gaat de stamboom worden van Cornelia Maria Sas, die op 21 oktober 1913 in Dreumel werd geboren. Het ouderpaar Sas-Strik wordt in deze stamboom al vermeld. Het vraagt wel om enige aanzienlijke aanpassingen, maar die zijn in deze stamboom het makkelijkst te veranderen, in vergelijking met de al eerder genoemde kandidaten.

Let’s get the show on the road !!

Vrijdag, 26 februari 2021: Ik moet a.s.a.p. compleet af van het idee dat er ‘normale’ stambomen zijn. Wellicht dat er in sommige slechts standaard gegevens en data verwerkt moeten of kunnen worden, bij gebrek aan beter en vooral meer.

Maar door de bank genomen kom je vaker wel dan niet informatie tegen die aan bijna elke individuele stamboom extra cachet geeft en die die specifieke stamboom onderscheidt van alle andere. Uiteraard, en sowieso al, omdat er telkens andere personen in meespelen, maar vooral ook omdat je achter gebeurtenissen en voorvallen en geheimpjes komt, die over het algemeen niet bekend zijn. Mogelijk wel bij nabestaanden, die dicht bij de stamboom hoofdpersonen staan en leefden, maar ietsje verder weg, in het samenspel, en mogelijke wir-war, van stamboomtakken en -twijgen, is dat alles niet bekend.

Ik heb het over dit echtpaar …

Indirect verbonden met de hoofdpersoon van deze specifieke stamboom (Johanna Cecilia Sas), maar voordat Francisca Maria Kolling en Jan Strik met elkaar konden huwen, is er heel veel water door de rivieren gevloeid. Haar ouders, Hermanus Kolling en Anna Maria van Oorsouw, waren vergeten om haar (en haar broer, Johannes Marinus, trouwens ook) te erkennen toen zij -Kolling & Oorsouw- op 29 april 1885 trouwden, in Utrecht nota bene. 'Alles' moest vervolgens terug gekoppeld worden naar de Burgerlijke Stand van de gemeente waar Francisca Maria Kolling werd geboren.

En om die twee omissies gewettigd te krijgen, had ongelofelijk veel voeten in de aarde, waarvan allerlei documenten in deze stamboom getuigen. Zelfs Koningin Emma kwam er –administratief- aan te pas.

Ik ga u snel de afbeelding van deze stamboom laten zien, die u uiteraard nog veel gedetailleerder kunt bestuderen na het openen van het *.PDF bestand. De geel gestreepte omrandingen in deze afbeelding bevatten de extra gegevens over Francisca Maria Kolling !!

Heel leuk en intens werk om via veel detectieve arbeid deze gegevens toch boven water te hebben kunnen krijgen.

 

                                    


TERUG NAAR BOVEN.