Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Dinsdag, 17 november 2020 : Zojuist de (17e) stamboom van Albertus Gerardus de Bont aan de publiciteit toe vertrouwd. Ik heb diverse keuzes wat ik wil gaan doen … immers de ultieme vrijheid van een pensionado … vandaag en op deze ochtend. Ik kan verder gaan met een volgende stamboom en die zou dan gaan over Bartholomeus Jacobus van der Kleij, die op 14 april 1914 in Dreumel wordt geboren. Zo, ver vooruit lopend en speculerend op de exacte data en gegevens, zou dat zomaar een hele interessante stamboom kunnen worden, want de vader van deze pasgeborene is niet zomaar iemand. Hij, Jacobus Josephus van der Kleij, was langere tijd de gemeentelijk geneesheer in Dreumel, maar ook voor de omliggende gemeenten. En, voor zover m’n geheugen me niet in steek laat, gaat Bartholomeus Jacobus dat ook worden. Dan wordt hij Arts genoemd.

Ik zou ook kunnen kiezen om verder te gaan met ‘Dreumel in oude kranten’. Erg intrigerend, omdat je nooit weet wat het volgende krantenartikel gaat melden over Dreumel. Meestal, best vaak dus, blijkt het te gaan over vermeldingen van Dreumel met betrekking tot de verkoop of verpachting van weilanden ‘onder’ Dreumel, en zegt zo’n artikel totaal niets over Dreumel zelf. Maar af en toe, en dat kan met elk opvolgend artikel het geval zijn, toch ook specifieke Dreumelse informatie.

Maar vanaf gisteren (16/11) overkomt het me dat de site waar ik al die Dreumel-informatie uit put, slechts heel erg langzaam de zoekresultaten toont. Of zelfs helemaal niet en dan zie ik alleen een foutmelding van die site, www.delpher.nl . En kan ik niet verder, met als gevolg dat dat tergend langzaam opschiet. Ik ga eens proberen of dat vandaag (17/11) is verbeterd … Nou, het lijkt er op dat daar verbetering is op getreden, want al snel zag ik onderstaand -willekeurig- bericht in de aan gegeven krant …

Maar ik ga toch eerst maar verder met de stamboom van Bartholomeus Jacobus van der Kleij en de hem voorafgaande en opvolgende families. Zijn vader Jacobus Josephus van der Kleij wordt, heel ver van Dreumel af, in Delft geboren. Eens zien of ik die geboorteakte kan achterhalen. Ja, dat kan. Hij wordt in Delft geboren, op 31 maart 1879.

Dan zijn moeder, Maria Cornelia Johanna van Etten … waar wordt zij geboren ?! Open Archieven maakt duidelijk dat dat in Amsterdam heeft plaats gevonden. Akten zoeken in Amsterdam is heel speciaal. Ze hielden daar even- en oneven registers bij, zodat er ook twee registers tegelijk konden worden in geschreven en niet de ene gemeentelijk secretaris telkens moest wachten tot een andere met de registratie van een akte klaar was. In tegenstelling tot de enkele gemeentelijk secretaris in Dreumel, hadden ze er in Amsterdam uiteraard veel meer.

Nou, zoeken naar haar geboorteakte dan maar … in eerste instantie bij het Noord-Hollands archief … Resultaat (▼) …

Ja, en toen hebben ze besloten te gaan trouwen. Ze hebben de voorkeur aan Delft gegeven in plaats van de geboorteplaats van de bruid, Amsterdam. Ze trouwen, dus te Delft, op 1 februari 1910.

En … hebben ze vervolgens kinderen gekregen en … verloren. De stamboom zelf zal veel meer details te zien geven, maar hier een samenvatting …

Ja, de hoogste tijd om met de stamboom te beginnen. Waarschijnlijk veel zoekwerk, omdat de betrokken personen geen allochtone Dreumelnaren of Dreumelnaressen zijn. Maar zoon Bartholomeus Jacobus van der Kleij natuurlijk wel. (Hij wordt niet in bovenstaande opsomming genoemd, omdat zijn geboorteakte nog niet openbaar is. Hij was een Dreumelnaar vanaf geboorte tot … zijn droevige en dramatisch eind.

Donderdag, 26 november 2020 :

Om toch vooral maar te voorkomen dat ik gegevens kwijt raak, maak ik telkens een kopie van het bestand, inclusief de laatste toevoegingen. Mocht ik dan vast lopen met de meest recente versie, dan heb ik altijd nog de opgeslagen versie. Daar ontbreken dan weliswaar gegevens, die ik aan de meest recente al had toe gevoegd, maar het is aanzienlijk makkelijker om die er dan alsnog weer aan toe te voegen, in plaats van helemaal weer opnieuw van voren af aan te moeten beginnen. Vandaar de 10 versies van deze stamboom, waarvan uiteindelijk versie 10 de uiteindelijk stamboom is geworden.

Het is een mooie en uitgebreide stamboom. Het is, als je een stamboom probeert samen te stellen, een aanzienlijk voordeel als een persoon een bekend persoon is. Dan wordt er meer over je gesproken en ook meer over je geschreven en zijn tal van gegevens online beschikbaar, die bij de meeste andere personen ontbreken. Zoals bijvoorbeeld in diverse kranten –veel te weinig jaren na zijn geboorte- de melding van het trieste feit dat deze arts bij een ongeluk is omgekomen.

Ik heb er deze keer voor gekozen om meer akten te tonen dan normaal het geval is. Het geeft aan hoe al deze families zeker niet alleen maar in en rond Dreumel leefden, maar vaker juist niet in of rond Dreumel. Ik heb weer nieuwe archieven ontdekt, die ik heb kunnen gebruiken voor het vinden van vooral akten in Delft.

Ik laat u de afbeelding van de stamboom weer zien. Die toch zo groot van omvang was, dat ik er in eerste instantie geen PDF bestand van kon maken. Maar de digitale afmetingen van die afbeelding enigszins aan gepast, en toen lukte het gelukkig wèl om er een leesbaar PDF bestand van te kunnen maken.


                                               


TERUG NAAR BOVEN.