Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Zoekt u wel eens op de website van het Gelders Archief, t.w. https://www.geldersarchief.nl/ ?

Nou, ik héél vaak en vanmiddag (18-06-2019) zat ik –weer- met een chronisch probleem. Ik kreeg namelijk veel teveel zoek-resultaten, nadat ik als zoekopdracht ‘Jan van den Berg’ had in gegeven. Ook nog, nadat ik verder had gespecificeerd dat ik alléén overleden Jannen van den Berg zou willen zien. Ook nog, nadat ik had aangeven vanaf welke datum gezocht zou moeten worden en dus niet alles ervóór.

Ik meende me te herinneren dat je ook een teken voor of achter een specifieke naam zou kunnen zetten om het zoeksysteem van het Gelders Archief slechts die naam te laten zoeken en niet(s) anders. Maar ik bleef alle Jannen van den Berg als resultaten aangeboden krijgen. Jan Albert, Hendrik Jan, Jan Evert, Nicolaas Jan, Jan Dirk en ga zomaar door. Nog steeds veel teveel Jannen om het zoeken naar de juiste Jan van den Berg zelfs maar te overwegen. Loop maar eens 100 bladzijden door die als zoekresultaten aangeboden worden, 20 personen per bladzijde maar liefst!!

Ik heb er het Gelders Archief naar gevraagd, via de Chat, dat gaat het makkelijkst, als je tenminste kunt wachten tot 13:00, want dan beginnen ze pas met de Chat. En uiteindelijk kreeg ik een oplossing aan gereikt, waar je in ieder geval het aantal resultaten mee kunt verminderen.

In eerste instantie was mijn zoekopdracht zo (▼) geformuleerd : … met dit als (zeer gedeeltelijke (▼) resultaat :

Maar, samen met het GA kwamen we er achter dat, als je een niet gewenste naam invoert in het Voornaam-veld en je zet er  een – (min-teken) vóór, dat die naam of namen dan weg gelaten worden in het opvolgende zoek-resultaat.

Bijvoorbeeld: ‘jan –dirk –hendrik’ …. Dan worden die namen (Jan Dirk & Hendrik Jan) weg gelaten in het resultaat, zo (▼).

Het is op z’n minst een handig tooltje om je zoekresultaten te doen verminderen. Het is nog wel èrg jammer dat het Voornaam-veld op de website van het Gelders Archief veel te weinig karakters toelaat. Na het invoeren van plusminus 5 of 6 niet gewenste namen met een min-teken er voor, kun je niets méér invoeren en moet alsnog zoeken met het dan gegenereerde zoekresultaat.

Maar alle kleine beetjes helpen en het GA beloofde te gaan onderzoeken of ze meer karakters zouden kunnen toevoegen in dat Voornaam-veld. Ja, als je stil zit, ga je achteruit.