Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Vanaf dat ik begonnen ben met werken voor Damen Shipyards te Gorinchem, medio 2013, reed ik elke dag over de van Heemstraweg naar Zaltbommel, om vanaf daar via de A15 naar Gorinchem te rijden. En na het werk via dezelfde route weer terug naar Dreumel. Elke werkdag kwam ik dan ook, 2x, langs Jagtenberg Plastics, nabij Heerewaarden, en zag daar op zeer regelmatige basis, dagelijks zelfs, vrachtwagens staan die daar plastic producten kwamen laden.

Pas onlangs kreeg ik een krantenartikeltje toe gestuurd, waarin aangekondigd wordt dat dit bedrijf zou -moeten- gaan stoppen en dat alle werknemers ander werk zouden moeten gaan vinden. Aangezien ik vanaf 2018 met pensioen mocht, heb ik dat niet zien gebeuren en was verrast  door dat krantenartikeltje. In de krant verschenen medio 2020, waaruit ik de conclusie kon trekken dat Jagtenberg (en de nieuwe eigenaren) al vanaf eind 2020 gesloten was.

Ik moet bekennen dat ik me nooit bijzonder geïnteresseerd heb gevoeld voor Jagtenberg, maar des te meer voor die twee schoorstenen, die je duidelijk ziet als je over de van Heemstraweg rijdt. Een grote schoorsteen en een kleinere, je kunt ze niet missen eigenlijk. Ze zouden ongetwijfeld ooit deel hebben uit gemaakt van een steenfabriek, die daar stond. En dàt is wèl heel interessant, want ik interesseer me uitermate voor steenfabrieken, waar ik ooit, bij leven en welzijn, nog eens uitgebreide verhalen over ten beste wil geven.

Ik heb dat krantenartikeltje als aanleiding gebruikt om eens wat dieper op de materie in te gaan en om, redelijk lang geleden gemaakte, foto's te updeeten, zodat er een redelijk samenhangend verhaal samen gesteld kon worden. Niet met Jagtenberg in de hoofdrol, maar die twee schoorstenen en het bedrijventerrein dat direct grenst aan dat van Jagtenberg.

Geen idee of er ooit nog een andere organisatie gebruik zal gaan maken van die nu leegstaande ooit Jagtenberg gebouwen en hallen, maar dan zou je, als nieuwe eigenaar/eigenaren, wel moeten accepteren dat dat andere bedrijventerrein is zoals het is. Mijn persoonlijke mening is dat dat bedrijventerrein nooit, welke schoonheidsprijs dan ook, zal krijgen.

Ik laat u aan de hand van een aantal geselecteerde foto's zien wat ik in de afgelopen jaren daar heb gefotografeerd, telkens met als uitgangspunt om erachter te komen, ooit, welke steenfabriek daar ooit gestaan heeft. In plaats van altijd de van Heemstraweg te berijden, maak ik vaker gebruik van de Hogewaard en kom dan vlak langs dat andere bedrijventerrein en je kunt er ook, ongehinderd door portiers, zomaar oprijden.

Zeer recent, en dan heb ik het over WK03 van 2021, kreeg ik toestemming van aanwezigen in die hallen naast Jagtenberg, om die schoorstenen van onderen te fotograferen. Interessant, met name vanwege alles wat deze schoorstenen, al vele jaren lang, omringt.

▲ Deze foto, net als vele andere, maakte ik al in 2019. De data staan telkens recht onderin op de foto. Dit is de lage schoorsteen bij Hal 2.

▲ Ik ben toen al eens het terrein op gereden en verbaasde me uitermate over wat ik daar allemaal aantrof.

▲ Dit is de hoge schoorsteen die nu als zendmast gebruikt wordt. Bij hal 1.

▲ En als je nu naar de kantoren van Jagtenberg en laadzones zou willen rijden, dan wordt dat door deze gesloten poort onmogelijk gemaakt.

▲ Bij deze poort stond, toen alles nog draaide voor de sluiting, dit naambord.

▲ En was dit de hoofdingang naar de kantoren van Jagtenberg/RPC/Promens.

▲ En dit is het beeld dat je daar elke dag kon aanschouwen, toen alles nog op volle toeren draaide. Deze teksten en beelden kon je vanaf de van Heemstraweg goed zien.

▲ Jammer, dat er -nooit- geen bestemmingsverkeer meer is voor RPC Promens | Jagtenberg !! Dit bord staat bij de gesloten toegangspoort.

▲ Als je dan dat andere bedrijventerrein op rijdt, dan kun je vanaf daar nog een aardige foto maken van de verlaten Jagtenberg gebouwen. Er is geen fysieke afscheiding tussen deze twee bedrijventerreinen. Maar heel overduidelijk wel een groot verschil hoe de gebouwen er uit zien op beide bedrijventerreinen. Kijk maar eens ...

▲ Compleet verpauperde en verwaarloosde hallen op dat andere bedrijventerrein.▼

... en voertuigen ... ▼. Misschien wordt deze ooit nog eens gebruikt?

▲ Heel imposant, deze grote schoorsteen, recent gefotografeerd! Dit is hal 1.

En dan kun je langs deze hal 1, aan de rechterzijde, naar hall 2 rijden en kom je ondertussen nog het een en ander aan 'spullen' tegen !!

▲ Deze (gevulde ?) vuilniswagen staat hier ook al jàren!

▲ Dit is de kortere schoorsteen bij hal 2. En ik kreeg toestemming om de 'voet' van deze schoorsteen te fotograferen in de hal zelf▼. Best bijzonder!

Van weer een andere persoon, die in hal1 aan het werk was, kreeg ik toestemming ook daar de schoorsteen te fotograferen. Ik vond het heel bijzonder, vooral omdat er nogal wat te zien was in deze hal, behalve die prachtige schoorsteen.

Je kan het nog niet goed zien, maar dit is de voet van die schoorsteen. Moeilijk om foto's te maken, want deze truck stond in de weg.

Er was net voldoende ruimte om deze foto (▲) te kunnen maken.

En deze (▲).

Heel bijzonder, heel speciaal, heel oud, heel bizar zelfs.

▲ Deze hal stond propvol met allerlei voorwerpen, tot in de kleinste hoekjes.

▲ Vanuit hal 1 de schoorsteen op hal 2, nogmaals gefotografeerd.

▲ In 2019 maakte ik deze foto al een keer. Hier staat dat voertuig nog redelijk zielsverloren alleen.

▲ Dat voertuig staat er nog steeds, nu omsingeld door 'andere' voorwerpen !! ▼

▲ Zou 'ie er over 5 jaren nog steeds staan, of door z'n wielen zijn gezakt?

▲ De laatste foto die ik op dit bedrijventerrein maakte op deze dag.

Linksaf de Hogewaard op gereden en dan ontmoet ik deze kraan (▲), die er ook al 'tig' jaren staat ... compleet niets te doen. Waar 'ie ooit voor gediend heeft (behalve hijsen en lossen), weet ik niet. Zou die wellicht nog een rol hebben kunnen spelen toen hier nog een steenfabriek stond. Ik hoop er ooit nog eens achter te komen.

▲ H-e-l-e-m-a-a-l verroest. ▼

▲ Op internet een afbeelding gevonden van diezelfde kraan, gefotografeerd vanaf de Maas.

▲ Dan vervolg je je route op de Hogewaard en dit gedeelte van deze weg werd in de laatste zes maanden van 2020 nieuw aan gelegd. Opdat vrachtwagens de bocht zouden nemen, direct nà dat gebouw links.

Maar direct links stond in eerste instantie een leeg gebouw dat, heel geduldig, op slopen stond te wachten. Ik maakte daar eerder al foto's van. ▼

▲ De achterkant van dat slooppand.

▲ Van hier uit kon je de twee schoorstenen en die hijskraan nog ontwaren.

▲ Dit is de zijkant van dat sloop object.

▲ Dit is nu nog de zijkant van het die hal die er nog staat. Hal 2. ▼

▲ Zo was het vlak voor de sloop.

▲ En zo, gedurende de sloop. Wat zou er toch voor in de plaats komen, vroeg ik me af?

▲ Nou ... dit. Een spiksplinternieuwe opslagloods, voor zover ik dat kan beoordelen.

▲ En dit is nu de zijkant van die nieuwe loods. Met rechts een laadplaats, waar vrachtwagens kunnen laden en indien nodig, ook lossen!

▲ Deze borden verwijzen nog naar de ex-eigenaren en het onderste bord naar die zojuist getoonde laad- en losplaats.

▲ Vlak naast deze nieuwe hallen staat een aantal 'schuurtjes', totaal verlaten en aan het verbrokkelen. Ooit de verblijfplaats voor .... ??

Ik ben vervolgens nog even de dreven in gereden en heb daar nog wat mooie -en minder mooie- opnames kunnen maken.

▲ Langs de Maas, bij Metaaldraaierij/scheepswerf Sepers. Ooit, heel kort, een vroegere werkgever van me geweest.

P1090949C.MTS (133.26MB)
P1090949C.MTS (133.26MB)

▲ Een schip dat de Maas af komt varen en zeker niet met geringe snelheid.

▲ Midden in Heerewaarden. Pràchtig !!

▲ Een zeer bejaarde Heerewaardense boom. Laat die lente maar komen !!

▲ Vlakbij waar vroeger de steenfabriek Bato's Erf bestond en werk verschafte aan vele werknemers uit de verre omgevingen. Nu is het puur natuur, met af en toe kunstwerken, her en der (dat hoekige blok beton dat je op de foto ziet).

▲ Over -en naast- de Waalbandijk, van Dreumel richting Wamel.

▲ Even pauzeren bij de veerpont Wamel-Tiel-Wamel. Het barstte er weer van de langs komende schepen. Deze, moeizaam tegen de stroom in.

▲ Deze, met grote vaart met de stroom mee.

▲ Het veerhuis rechts. Gesloten tot nader order. Vorige week was het nog droog, waar nu dat water te zien is. Het Waalwater stijgt !

▲ Over een weggetje door de polder terug naar Dreumel. Deze Sperwer zat 'gewoon' in het gras, direct grenzend aan de weg. ▼

▲ Het is dan zooo jammer dat je een paar meter verderop dit (wéér) tegen komt in een sloot.

▲ Vier dagen later lag deze zooi er nog steeds.

▲ En dit bubbeltjesplastic heeft er ook een week gehangen voor het weg was. Wie haalt die rommel eigenlijk op? De Gemeente?

▼ Eenmaal weer terug thuis, gefotografeerd vanaf m'n achterplaats, waar het zicht redelijk beperkt is. Maar toch ...

Er was te weinig tijd om nog naar de dijk te rijden, want daar heb je vrij uitzicht op deze prachtige zonsondergang. Maar ik was er al dik tevreden mee.


Al met al een best wel speciale dag toch. Vooral de mogelijkheid om die schoorstenen van dichterbij te kunnen fotograferen, was speciaal. Nu nog -lang?- afwachten of die ex-Jagtenberg panden ooit weer geactiveerd zullen worden.

Maar ook wat er ooit met die andere bedrijfshallen zal gaan gebeuren, want nu lijkt het alsof ze alleen maar steeds meer afgedankte voorwerpen bergen.

Time will tell ...


TERUG NAAR BOVEN.