Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Zaterdag, 18 juli 2020 : Tijd om met een volgende stamboom te beginnen. Gisteren en vandaag twee publicaties verricht op m’n website. De stamboom van Gerardus Johannes van Ooijen, en een weergave van alle afbeeldingen in het boek ‘De historie van het land van Maas en Waal’. Nog slechts 3 personen te gaan, die in 1913 in Dreumel werden geboren. Daarna wachten alle personen nog op verwerking, die vanaf 1914 tot en met 1918 werden geboren. Ik kan nog jaren vooruit.

Maar eerst Martha Geertruida Strik, die op 23 december werd geboren. De 59e persoon die dat voorrecht had, dochter van Jan Strik en Francisca Maria Kolling. Onderstaand alle persoonlijke dossiers, die ik samen gesteld heb naar aanleiding van akten, die ik in de vele voorbije jaren over de families Strik heb mogen verzamelen. In mijn registratie staat slechts één persoonlijk dossier over een Kolling en dat is over deze moeder, Francisca Maria Kolling.

Vader Jan Strik wordt in Dreumel geboren, op 12 oktober 1881. Moeder Francisca Maria Kolling wordt in de gemeente Beusichem geboren, op 28 november 1879. En dat had, in opvolgende jaren, nogal wat wettelijke voeten in de aarde. Niet de geboorte zelf, maar om haar -onechtelijke- geboorte naar behoren te kunnen verwerken en verantwoorden in de gemeentelijke registers.

Jan Strik (27) en Francisca Maria Kolling (28) trouwen te Dreumel, op 25 november 1908.

En ook het verkrijgen van de geboorte uittreksels (wettelijk noodzakelijk om die aan te leveren, door het aanstaande echtpaar, vóór een huwelijk mogelijk is) van dit echtpaar verliep met enige hobbels. Niet het uittreksel van en voor Jan Strik, maar dat van en voor Francisca Maria Kolling, vergde toch wat meer noeste arbeid en handmatige inschrijving.

Maar uiteindelijk zijn ze dan getrouwd en kunnen aan hun gezamenlijke huwelijkse jaren gaan werken. Jan Strik is arbeider, zoals bijna iedereen van de mannelijke Dreumelse & Nederlandse bevolking en Francisca Maria heeft geen beroep, maar houdt zich uiteraard bezig met kinderen maken, krijgen en verzorgen.

Ik laat u alle akten zien die, als gevolg van gebeurtenissen in hun levens, in de persoonlijke dossiers terecht zijn gekomen. Maar eerst even checken of ze na 1913 nog meer kinderen hebben gekregen … mijn (geboorte-)gegevens gaan tot en met 1918 en slechts voor Dreumel. Wellicht dat ze na 1918 en/of in een andere gemeente nog nakomelingen hebben gekregen, maar daar heb ik geen kennis van.

Ik ga proberen een stamboom samen te stellen over deze en gerelateerde families. Ben benieuwd wat het eindresultaat zal zijn …

Maandag, 20 juli 2020. Niet zo heel lang over gedaan, want als je verder geen data en gegevens meer kunt vinden, dan komt er al redelijk snel een eind aan je pogingen om zoveel mogelijk samen te brengen in een stamboom.

Ik ga de volgende stamboom samenstellingen wel anders benaderen. Nu begint elke stamboom met de persoon in kwestie en worden daar gaandeweg allerlei relaties rondom aan vast gekoppeld. Op zich is dat niet verkeerd, maar mijn komende benadering zal zijn dat ik eerst de alleroudste generaties zal gaan opzoeken. Die ga ik vervolgens een ‘top-locatie’ bovenin de stamboom geven en alle recentere generaties worden daar dan onder geplaatst.

Zo is het verloop door de jaren heen logischer en zou het ook kunnen dat ik minder vaak met een stamboom in de knoop dreig te geraken, omdat generaties niet meer tussen de al bestaande stamboom-gegevens in passen. En ik vervolgens allerlei lijntjes naar vreemde locaties in dezelfde stamboom moet trekken om toch maar aan te kunnen blijven geven dat er een relatie is.

Ik hoop het geheel, door het met deze nieuwe benadering uit te gaan proberen, beter te kunnen stroomlijnen, zodat ik, maar uitdrukkelijk ook lezers en lezeressen, makkelijker die lijntjes van héél vroeg tot en met zo recent mogelijk, kunnen volgen.

Ik vind het weer fijn dat ik u deze stamboom (met een nieuwe achtergrond) mag laten zien, in de welbekende afbeelding. En uiteraard wordt deze dan op de voet gevolgd door het PDF bestand, waarin weer alle details uit de doeken worden gehaald.

 

                                          TERUG NAAR BOVEN.