Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Woensdag, 3 juni 2020 : Maar uiteraard gaat het specifiek over degene die op 11 november 1913 werd geboren, en die eer viel Josephus Wilhelmus Gerlag te beurt. Dat was een dinsdag, maar vader Josephus Gerlag gaf er de voorkeur aan om op de 12e november aangifte te gaan doen. En gaf toen aan dat zijn vrouw, Antonia de Keijzer, was bevallen van deze zoon.

Zelf werd vader Gerlag ook in Dreumel geboren, op 7 juli 1883. En moeder de Keijzer, ook in Dreumel, maar dan op 7 maart 1882.

De standaard routine, voordat je kon beginnen aan nakomelingen, was om daaraan voorafgaand eerst te trouwen. Dat vond plaats op 4 september 1912. Vanzelfsprekend ook in Dreumel.

Niemand had natuurlijk kunnen voorspellen dat moeder Antonia de Keijzer slechts een zeer kort leven was toe bedeeld. Zij mocht slechts 33 jaren jong worden en overlijdt (waaraan ??!) al op 10 oktober 1915.

De hoofdpersoon van deze uiteindelijk stamboom is dan ook het enige kind dat door deze ouders werd voort gebracht.

Maar vader Gerlag zag alleen blijven niet zitten en trouwt voor de tweede keer, te Dreumel, op 22 augustus 1917, met Jacoba van Hoften. 42 Was Jacoba al, en Josephus Gerlag nog ‘maar’ 34.

Jacoba van Hoften wordt in Dreumel geboren op 25 juni 1875. En de enige zoon die zij en Josephus Gerlag hebben voort gebracht, Antonius Alardus, overlijdt op 26 augustus 1918, slechts ruim twee maanden na zijn geboorte op 7 juni 1918.

Nou, tijd om van start te gaan met de stamboom. Ik vrees dat het weer een (hele ?) korte zal worden, maar laat me uitermate graag verrassen als dat blijkt niet zo te zijn.

Woensdag, 10 juni 2020 : Nou, ik heb me laten verrassen en moet openlijk erkennen dat ik ver naast de realiteit zat, toen ik veronderstelde dat deze stamboom waarschijnlijk een boompje zou worden. Goh, wat een vergissing en wat fijn dat die toch uit gegroeid is tot een fiere, trotse stamboom, inclusief veel takken en twijgen.

Ik heb me telkens verbaasd over de hoeveelheden kinderen die een relatief klein aantal personen toch op de wereld wist te zetten. Niet altijd voor heel lang echter, want vele overleden ook al weer, véél te kort na hun geboorte.

En ik vroeg, en vraag, me geregeld af hoe het leven van een moeder eruit zag, die, zoals in één geval in deze stamboom, 18 x zwanger werd en even zo vaak kinderen baarde en daarna moest verzorgen.(Op levenloos geboren kinderen na dan). Dat zijn maar liefst 162 maanden zwanger zijn, en dat is dan weer 13.5 jaren. Grote gezinnen waren ‘common place’ destijds.

Ook tijdens het samen stellen van deze stamboom, kon ik helaas niet voorkomen dat ik soms gegevens over alle individuen niet kon achter halen. Het zou er mede aan kunnen liggen dat Gerlag op ondefinieerbare andere akten weer Gerlach werd genoemd. Of dat ook voornamen, bijvoorbeeld Hendrik in plaats van de geboortenaam Hendrikus, weer anders werden weer gegeven. Al met al heb ik gelukkig veel meer wèl dan niet kunnen vinden. Alle personen en hun gevonden gegevens vindt u weer terug op onderstaande –gecomprimeerde- afbeelding en in het –niet gecomprimeerde- PDF bestand. Graag, even geduld om het PDF-bestand te laten openen, het is een omvangrijke stamboom.

 

TERUG NAAR BOVEN.