Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst


KLIK HIER


 

KLIK HIER

 

De keuze is gemaakt ! Na heel veel maanden bezig te zijn geweest met het verwerken van akten van overlijden, was ik toe aan akten die een aanzienlijke hoeveelheid meer opgewektheid genereerden dan de akten van overlijden. Met volledige passie en overgave ben ik bezig geweest en gebleven om al die waardevolle, maar overleden, personen zo goed en uitgebreid als maar mogelijk opnieuw voor het voetlicht te plaatsen, opdat zij niet geheel in de vergetelheid dreigden te vervagen.

Het zou ook zomaar kunnen, en dat is eerder wel dan niet héél waarschijnlijk, dat ik nog eens terug keer naar die akten van overlijden. Immers, eerder dit jaar had ik het voorrecht om een uurtje of drie lang de Dreumelse akten van overlijden van de jaren 1960 tot en met 1968 in te kunnen scannen, bij het Gelders Archief in Arnhem.

Evenzo heb ik dat archief een tweede keer bezocht om daar de Dreumelse huwelijksakten in de scannen, vanaf 1933 tot en met 1943. Heel interessant. Met groot genoegen laat ik u te zijner tijd de enorme verschillen zien tussen het aantal huwelijken in 1940 en 1941. Opzienbarend, op z’n minst.

En een derde bezoek, medio april 2019, stond geheel in het kader van Dreumelse geboorteakten. Tot op dat moment wist ik niet beter dan dat 1912 het laatste jaar was waarin Dreumelse geboorteakten openbaar beschikbaar waren. Maar na uitvoerig gecommuniceerd te hebben met het Gelders Archief, bleek dat ik de geboorteakten van 1913 tot en met 1918 óók mocht komen inscannen, aangezien geboorteakten een (niet-)openbaarheidstermijn hebben van 100 jaren na opstelling ervan. Voor huwelijksakten geldt 75 jaren en voor akten van overlijden 50 jaren. Vandaar dat ik tot het meest recente jaartal van 1960 verhalen kon blijven publiceren over die openbare akten van overlijden.

Het zijn dus de geboorteakten geworden. Het zal u wellicht opvallen dat er geen ouwe koeien meer te zien zijn die dit verhaal vooraf gaan. Ik heb er bewust voor gekozen om de koeien wat te verjongen, in overeenstemming met de aard van de akten, waar ik u aanstonds veel meer over ga vertellen en laten zien.

Als u op KLIK HIER onder het linker kalf klikt, wordt u door gelinkt naar een website van de kunstenares die deze kalveren heeft geschilderd. De kunstenares heet Clara Bastian en ze heeft onder andere een aanzienlijk aantal prachtige schilderijen over koeien geschilderd. En nog véél meer over andere onderwerpen, die u kunt bewonderen als u op KLIK HIER onder het rèchter kalf klikt.

Ik heb van haar toestemming gekregen om bovenstaande kalveren te gebruiken voor mijn geboorteaktenverhalen.

Waarvoor veel dank, Clara Bastian.

Deze tekst is de inleiding van de verhalen die zodoende over de geboorten gaan van alle kinderen die tussen 1913 en 1918 in Dreumel werden geboren. De exacte lay-out van de verhalen moet ik nog beter bedenken, maar deze eerste aanzet en bekendmaking is er. De individuele verhalen kunt u aanklikken in het menu aan de linker zijde.

Ik hoop dat u er net zo van zult genieten als ik dat zéker ga doen.


TERUG NAAR BOVEN.