Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Maandag, 1 februari 2021 : Ik kan niet goed beoordelen hoe verstandig het is om met twee stambomen tegelijk bezig te zijn. Uiteraard met deze, die van en voor Geertruida Lamberta Maria Kusters, die op 26 mei, 1914, in Dreumel wordt geboren.

Maar de andere stamboom, waarvan ik dacht daar geheel klaar mee te zijn, eist ook mijn aandacht op. Dat is de stamboom van Helena Maria Driessen. Zelf was haar maar een kort leven beschoren, maar haar familie, ouders, broers en zussen, emigreren naar Amerika, in 1924. Die gebeurtenis voegt in één keer een hele speciale dimensie toe aan een stamboom, aangezien het dan zaak is –vind ik- om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen, niet alleen over het bestaan van deze familie in Nederland, maar met name in Amerika. En alhoewel ik diverse personen en instanties in Amerika had benaderd met een verzoek om additionele data en gegevens, kreeg ik daar in eerste instantie geen enkele respons op. En besloot die stamboom vast te publiceren, in afwachting van eventuele nog komende berichten uit de USA.

En die kreeg ik, van een heel ijverige archivaresse die werkt bij het archief in Wisconsin, de staat waar de familie Driessen zich vestigde na hun emigratiereis. In de stad Appleton gingen ze wonen en hebben daar hun levens voort gezet. Die archivaresse reikte me vele links aan, die me verbonden met uiteenlopende organisaties in Amerika en ik heb met al deze instanties contact op genomen en ze ook gevraagd om informatie over de Dreumelse Driessen familie. Maar uiteraard ook over de daaruit voortvloeiende opvolgende generaties Driessen. Al die verzoeken liggen nu in Amerika en ik hoop daar nog reacties op te verkrijgen. Dus … werken aan twee stambomen tegelijk.

Geertruida Lamberta Maria Kusters dus. Dochter van Joannes Gerardus Kusters en diens echtgenote Wilhelmina Peters. Het verbaast me nogal dat ik over nauwelijks gegevens beschik van dit echtpaar. Dat wordt even zoeken. Op de website van Open Archieven vind ik hun huwelijksdatum, te weten 26 oktober 1911. Ze trouwen te Beuningen. Hij is dan 28 jaren jong, zij 29.

Joannes Gerardus Kusters blijkt weduwnaar te zijn van Hendrika Cornelia de Jong. Heb ik daar gegevens over? Ja, hun huwelijksakte zowaar. Zij trouwen, deze keer te Dreumel, op 18 augustus 1909. Hij is dan nog 25, Hendrika Cornelia de Jong (ècht jong) 20!

Het noodlot slaat veel te vroeg toe. Op 26 januari 1910 bevalt moeder de Jong van een meisje, dat Hendrina Maria wordt genaamd. Echter, zeer waarschijnlijk als gevolg van deze bevalling, overlijdt Hendrina Cornelia de Jong 2 dagen later, op 28 januari 1910. Ze is dan pas 21 !!

Uit de Beuningse huwelijksbijlagen blijkt dat (▼) Joannes Gerardus Kusters in Dreumel wordt geboren, op 24 september 1883.

En dat Wilhelmina Peters in Beuningen wordt geboren, op (▼) 13 september, 1882.

Onderstaande akten sieren de persoonlijke dossiers van beide ouders Kusters-Peters (zoals al eerder gemeld, ik heb geen gegevens van nà 1918, want die akten zijn nog steeds niet openbaar) :

Het is wederom triest te moeten vast stellen dat, net als het geval was met Helena Maria Driessen, deze dochter niet lang heeft kunnen genieten van haar aardse leven. Ze overlijdt op 21 oktober 1915, 17 maanden heel erg jong!

Ik ga maar eens met die stamboom beginnen. Altijd afwachten hoeveel informatie uiteindelijk hierin samen gebracht kan worden. Dat is dan ook, elke dag weer, de ultieme, aangename, uitdaging. Met name omdat de resultaten bijna nooit echt tegen vallen (vind ik persoonlijk).

Woensdag, 10 februari 2021 : De stamboom van Helena Maria Driesen is de afgelopen twee weken niet gegroeid. Ik heb nog wel extra gegevens uit Amerika ontvangen, maar wacht nog een poosje of daar nog aan toegevoegd zal worden. Is dat niet het geval dan updeet ik die stamboom en her-publiceer die wederom.

Maar de stamboom van en voor en over Geertruida Lamberta Maria Kusters is volgroeid, voor zover ik daar gegevens over heb kunnen vinden en samen heb kunnen brengen. Mede door het aantal grafmonumenten dat wordt gespecificeerd op de website van Onlinebegraafplaatsen was het iets makkelijker om data toe te kunnen voegen. En uiteraard waren diverse websites van archieven weer erg behulpzaam bij het vinden van relevante gegevens. Ik heb deze keer best veel akten opgevoerd, want die zijn toch illustratiever in combinatie met de droge gegevens die uiteraard ook verwerkt moeten worden.

Ik laat u weer erg graag de afbeelding zien van deze stamboom, uiteraard gevolgd door het PDF bestand met dezelfde inhoud.

 

                                               
TERUG NAAR BOVEN.