Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Donderdag, 19 maart 2020 : De digitale inkt van de vorige stamboom is nog maar net op m’n website op gedroogd, als ik alweer verder ga met de volgende, in 1913, in Dreumel, geboren persoon. Het blijkt Arie van Zon te zijn, die op donderdag, 14 augustus 1913, werd geboren. Zoon van Aart van Zon en Jenneke Gerritje Wolf.

Van Zon is een best wel bekende naam in de Dreumelse registers, en ik heb zowel het persoonlijk dossier van vader Aart van Zon als dat van moeder Jenneke Gerritje Wolf in mijn registratie. Daaruit blijkt trouwens al heel snel dat de geboorteakte van vader van Zon niet zo makkelijk gevonden kan worden. Hij is niet in Dreumel geboren, maar, volgens zijn trouwakte, in …

Ik laat u de huwelijksbijlagen zien, kijken of die meer licht kunnen doen schijnen voor wat de plaats van zijn geboorte betreft:

Nóg meer verbazing wekt een ‘Akte van Bekendheid’ op. Een dergelijke akte wordt verstrekt door de officiële autoriteiten als er geen geboorteakte is. Het kind werd dan niet aan gegeven bij de Burgerlijke Stand in de stad van geboorte. Het wordt steeds vreemder …

Ik ga een ernstige poging doen om deze ‘Akte van Bekendheid’ van een duidelijker, iets leesbaarder, tekst te voorzien. Altijd een flinke klus, maar het corona houdt me toch –nog een paar weken of maanden- aan huis gekluisterd:

Het zou een enkele keer al eerder kunnen zijn voor gekomen, maar ik ben nog niet veel ‘Akten van Bekendheid’ tegen gekomen, in al de jaren dat ik me nu bezig houd met genealogische verkenningen. Het is trouwens niet bepaald naast de deur ook, Styrum in Duitsland. Want dààr werd Aart van Zon dus geboren, op 13 februari 1874. Wat deden zijn ouders daar dan, vraag je je af !!?

Maar de huwelijksbijlagen blijven me vooralsnog verbazen. Zie het Nationale Militie Certificaat, waarop staat of een -mannelijk- persoon wel of niet al deel heeft genomen, of nog moet nemen, aan de Nationale Militie (dienstplicht).

Als je de tekst leest is Aart van Zon een bijnaam en heet dezelfde persoon eigenlijk Art Verkerkzonson. Wat een onwerkelijke naam en hoe kom je daaraan als je vader Johannes Marinus van Zon heette. Het gaat wel over dezelfde persoon, want zijn geboortedatum staat er correct op. En zijn moeder heet toch, zie de akte van bekendheid, Neeltje van Bruchem en zeker niet Netje Votrukene. Heel vreemd!

Maar Aart van Zon hoeft in ieder geval niet in dienst!

Jenneke Gerritje Wolf heeft gelukkig wel een normale geboorteakte, waarop bevestigd wordt dat zij op 16 oktober 1876 werd geboren, te Heerewaarden. Dochter van Hermen Wolf en Emke van Eck.

Toevallig heb ik al eens eerder een verhaaltje geschreven over deze vreemde van Zon tak en daarin vind ik een document dat een heel klein beetje verklaard waarom Aart van Zon deze naam als bijnaam heeft mee gekregen. Onderstaand een uittreksel uit het Tielse register van overlijden, waar de naam van de vader van de vader (dus de opa) van Aart van Zon wordt genoemd. Aart Verkerk van Zon !! Dus … vandaar !!

Uiteraard hebben ze al die bovengenoemde huwelijksbijlagen niet voor niets verzameld. Alhoewel, als je ook een huwelijksbijlage bezit waarin bekend wordt gemaakt dat je onvermogend bent om voor de kosten van die bijlagen op te draaien, krijg je ze gratis. Maar ze zijn ook wettelijk verplicht om een officieel huwelijk mogelijk te maken. Dat huwelijk vond plaats te Dreumel, op 26 september 1896.

Foutjes worden overal gemaakt, ook op een Dreumels gemeentehuis. Dan worden het geen foutjes meer genoemd, maar ambtelijke dwalingen ! Daar waar we nu al enkele keren eerder hebben gelezen dat Aart van Zon wordt geboren op 13 februari 1874, wordt bij punt 1 op de huwelijksakte toch nog achttienhonderdDRIEenzeventig genoteerd.

Ik ga maar eens onderzoeken hoeveel gegevens ik over dit echtpaar heb en kan verzamelen, en daar waar mogelijk ook over stamboomverbindingen met andere families. Ik heb een gevoel alsof ik er niet heel ver mee zal komen, maar gelukkig komen verwachtingen niet altijd overeen met de praktijk. Ik hoop het!

Zondag, 22 maart 2020: Tja, zoals ik al verwachtte is deze stamboom, zelfs mèt takken, toch minder uitgebreid dan de -meeste- andere stambomen die ik publiceerde. Ik heb m’n best gedaan er zoveel mogelijke relevante data bij te slepen en de onderstaande afbeelding is daar het resultaat van.

En aan de hand van deze afbeelding heb ik uiteraard weer een PDF bestandje samen gesteld, dat u in detail kunt bekijken door op onderstaande link te klikken:

                                         


TERUG NAAR BOVEN