Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Maandag, 13 juli 2020 : 08:10 : Het is me nog nooit eerder gelukt om korter over de samenstelling van een stamboom te doen, dan die van de vorige persoon, die in 1913, in Dreumel, werd geboren, te weten Antonius Lambertus de Jong. Maar dat was ook alleen maar mogelijk omdat ik al eerder heel veel gegevens had samen gebracht in de stamboom van Alberta de Jong. Slechts een paar toevoegingen waren voldoende om de stamboom van die meest recente de Jong zo compleet mogelijk te maken en te kunnen publiceren.

Maar dat gaat voor de persoon die op 9 december 1913 wordt geboren niet op. Zijn ouders, Hendrikus van Ooijen en Adriana Catharina (ze heeft echt twéé voornamen, zie haar geboorte akte, waarop tevens vermeld wordt dat ze op 28 januari 1877 in Dreumel wordt geboren), Peters, hebben hem Gerardus Johannes genoemd. Wat origineel !! Vader van Ooijen wordt zelf op 2 januari 1873 geboren, ook weer in Dreumel.

Nadat ze, te Dreumel, op 26 juli 1905 , waren getrouwd …

… hebben ze enige nakomelingen op de wereld gezet ... en verloren. Wellicht dat ze nà 1918 ook nog kinderen gekregen (& verloren) hebben, maar die gegevens zijn nog làng niet openbaar en dus afgeschermd, tot ze wèl openbaar worden (Pas 100 jaar na de geboorte, of 75 jaren na een huwelijk, of 50 jaren na overlijden). Dit zijn de akten die –tot nu toe- in de persoonlijks dossiers van de ouders zijn op genomen.

*) Anna van Ooijen wordt 23 maanden geleden geboren in 1909, te Bergerhausen, Duitsland. Geen geboorteakte voor handen.

**) Johannes van Ooijen wordt 41 jaren geleden geboren te Rellinghausen, Duitsland. Geen geboorteakte voor handen.

Waarschijnlijk zullen de minstens twee schrijfwijzen van de achternaam, van Oijen en van Ooijen, oorzaak zijn van een toenemend aantal zoekactiviteiten. Misschien dan toch maar een verstandig besluit om dan maar zo snel mogelijk met de stamboom samenstelling te beginnen en geen tijd te verliezen aan lange introducties, zoals deze.

Vrijdag, 17 juli 2020 : Ja hoor, gelukt. De stamboom voor en over Gerardus Johannes van Ooijen is, voor zover mogelijk, voltooid. En gelukkig erg weinig hinder ondervonden van meerdere manieren om de achternaam te schrijven. Het is een iets minder omvangrijke stamboom geworden dan ik verwacht had. Maar ik ben er al geruime tijd achter dat verwachtingen hebben geen goede maat is om de resultaten achteraf te beoordelen. Het is zoals het is en dat was met deze stamboom ook weer zo.

Een beetje opvallend was weer dat ik me herhaaldelijk af heb gevraagd hoe lang trouwende echtparen, vooral aan het begin van de 19e eeuw (1801-1900), met hun complete aanhang neem ik aan, in het gemeentehuis moesten blijven om het volledig en foutloos inschrijven van hun huwelijksakte mee te moeten maken. Tegenwoordig loop je als –nog net geen – echtpaar met z’n tweeën het gemeentehuis binnen, ondertekent wat documenten en een kwartier later verlaat je het gemeentehuis weer, als echtpaar, met een geregistreerd partnerschap overeenkomst op zak. Paar eurootjes armer, maar mijn/ons huwelijk kostte in 1988 nog ruim 10.000 guldentjes !!

Hier weer de nieuwe afbeelding en het nieuwe PDF bestand.

 

                                  TERUG NAAR BOVEN.