Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

20 December 2019: Van Alphen … van Alphen … Goh, beslist geen achternaam die ik al vaak ben tegen gekomen. Slechts de gemeente Alphen (aan de Maas) heb ik al heel vaak vermeld zien worden op talloze akten. Maar als achternaam? Ik heb in al mijn dossiers gezocht naar de naam van Alphen … met slechts onderstaande resultaten.

En dan de voornaam van de vader van Anna Hermien van Alphen, die, volgens deze geboorteakte, op 15 juli 1913 wordt geboren. Lijbertus … Het is de allereerste keer dat ik deze voornaam ontmoet op welk type akte dan ook. Duidelijk geen al heel lang inwoners van Dreumel en ik heb speciaal even moeten zoeken op de site van het Gelders Archief, of die me iets zouden kunnen melden over Lijbertus van Alphen. En, gelukkig, dat kunnen ze:

Hij blijkt een Heerewaardenaar te zijn en hij is getrouwd met de moeder van Anne Hermien, Willemijntje van Empel. Overigens ook een achternaam die in mijn registratie nog niet eerder voor is gekomen. Dus dat zal aardig wat zoekwerk opleveren en ik ga dan eerst maar eens proberen te achterhalen waar deze ouders werden geboren.

Van vader van Alphen weten we het al, op 31 december 1879, in Heerewaarden. Moeder Willemijntje van Empel wordt op 23-01-1892 in Venlo geboren. Goh, wat jammer dat we nooit te weten zullen komen hoe deze twee mensen elkaar ontmoet hebben en uiteindelijk (verplicht?) besloten om met elkaar verder te willen.

Blijkbaar vond de bruid het geen bezwaar als er niet in haar geboorteplaats (Venlo) zou worden getrouwd en dus werd die ceremonie in Heerewaarden afgewerkt, op 29-03-1913. Zou het wel liefde zijn geweest die het koppel aanzette tot dit huwelijk, óf het zwanger blijken te zijn van Willemijntje, die dus 4 maanden later, op 15 juli 1913, bevalt van dochter Anne Hermien.

Ik heb de geboorteakte ven Willemijntje van Empel op gevraagd bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg en hun veelzeggende antwoord luidt -op 22-12-2019- als volgt:

De twee andere Gelders Archief vermeldingen van Lijbertus van Alphen betreft deze twee overlijdens. Maar hier klopt iets niet. Ongeveer dezelfde aktedata op beide vermeldingen, maar in twee verschillende gemeenten. Bovendien zijn beide Dirk-en van Alphen 36 jaar als ze overlijden en zit er een onevenredig lange periode tussen aktedatum en datum van overlijden op de linker vermelding. Ik heb het Gelders Archief verzocht opheldering te brengen in deze en ze er verder op geattendeerd dat het soms erg vermoeiend is als er zoveel fouten in hun data base staan, die ik alsmaar aan ze door blijf geven, anders wordt er nooit iets verbeterd! Ik wacht in grote spanning hun reactie af. (► Zie het PDF bestand voor een opmerkelijke verklaring over deze akten, die eigenlijk maar over één persoon gaan).

En ga maar gewoon beginnen met het samen stellen van de bijbehorende stamboom en ik ben erg benieuwd hoe ver, of niet ver, ik zal komen met de familiegeschiedenis van deze en andere families.

Maandag, 23 december 2019 : Nog slechts 8 dagen resten ons in 2019 en dan beginnen we met 2020. Overal om je heen lijkt het feest te zijn, al zijn er nog wel ‘enkele’ problemen in de wereld waar we ons zorgen over zouden kunnen, of moeten, maken. Vraag het maar eens aan die Australiërs, wier huizen bij bosjes in rook en as op gaan, vanwege de niet te bestrijden bosbranden in Down Under. Vraag het maar eens aan die 80.000 Syriërs, die nu weer uit hun woon gebieden vluchten, richting Turkije. Vraag het maar eens aan al die daklozen die ook in Nederland ’wonen’. Vraag het maar eens aan al die ouders die door de belastingdienst foutief als fraudeurs werden bestempeld en kapitalen terug moeten betalen. Vraag het maar eens aan de snel smeltende Noordpool die inmiddels al 30 jaren vooruit loopt op de simulaties die we daar tot nu toe voor bedacht hadden. Vraag met maar eens aan die walvis die onlangs op de Filipijnen dood, met 40 kilo plastic in z’n maag, werd aangetroffen. Vraag het maar eens aan de gemiddelde wereldbewoner wat die denkt en vindt van het door Trump onlangs gelanceerde plan voor een ‘Space Force”, oorlogje in de ruimte voeren. Vraag het maar eens aan … enz.enz.

Toch heb ook ik iets van kerstverlichting voor het raam hangen en ga ik binnenkort genieten van een samenzijn van familie en gaan we heerlijk eten en kleine kadootjes uitwisselen, vaste kersttraditie inmiddels. Vuurwerk laat ik door anderen afsteken en oud en nieuw zal passeren als vrijwel elke andere dag en nacht.

Maar dat verhindert allemaal niet dat ik toch alweer een stamboom heb kunnen voorzien van veel wortels, takken en twijgen. Overigens daarbij uitermate goed geholpen door een meneer John van Alphen, die al een zéér uitgebreide stamboom over zijn achternaam-genoten op internet heeft geplaatst. Ik hoefde zodoende en zoziende niet zo heel veel meer zelf op te zoeken, maar kon zijn gegevens over nemen in mijn stamboom. Bij deze, veel dank meneer John van Alphen.

Mocht u zijn stamboom zelf willen bezoeken, dan is dit het internet-adres:

https://www.vanalphen.info/index.php?ctype=gedcom&ged=vanalphen

Ik laat u de afbeelding zien welke uiteindelijke gestalte de stamboom heeft gekregen en daaronder weer de link naar het PDF bestand.

 

                                                           
TERUG NAAR BOVEN.