Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Zaterdag, 13 maart 2021 : Slechts één nachtje slapen scheiden het op deze website publiceren van de stamboom van Johannes Maria van Schagen en het begin van de stamboom, die nog helemaal vorm moet krijgen, van en voor Maria Verkerk. Zij wordt geboren op 30 juni 1914 en ze is de dochter van vader Gerrit Hendrikus Verkerk en moeder Adriana Demoed.

Deze ouders treden in het huwelijk op 20 september 1890 en ze doen dat te Haaften. Helaas zijn de huwelijksakten van Haaften vanaf 1886 t/m 1892 niet aanwezig, en kan ik u deze trouwakte niet laten zien. Maar de huwelijksbijlagen zijn gelukkig wel beschikbaar. Ik laat ze u allemaal zien … met excuses voor de hele slechte scans met een veel te lage resolutie …

En zo hebben we dan toch nog de geboorteakten van beide ouders kunnen traceren. Vader Gerrit Hendrikus Verkerk wordt, te Zoelen, geboren, op 28 mei 1861. Moeder Adriana Demoed wordt in Haaften geboren en wel op 2 april 1871.

Even checken of er nog nakomelingen na 1914 –in Dreumel !!- werden toe gevoegd aan deze familie. Gedurende de periode 1915 tot en met 1919.

Best vreemd dat er geen enkele Verkerk nakomeling meer –in Dreumel- wordt geboren in deze aan gegeven periode. Dat zou er nog aan kunnen liggen dat het hele gezin vertrokken is naar een andere gemeente en eventuele nakomers daarom in die andere gemeente werden in geschreven.

Op de website van Openarchieven wordt best veel gemeld over deze familie …   https://www.openarch.nl/search.php?name=Gerrit+Hendrikus+Verkerk+%26+De%2A&number_show=10&sort=-4&start=0&back=1

Dit zijn zeker niet allemaal meldingen over dit specifiek gezin en ik zal elke link (regel) 1-voor-1 moeten openen om dat te kunnen controleren. Tot nu toe staan deze akten in de persoonlijke dossiers van de ouders …

Ik ga al deze informatiebronnen verwerken in de stamboom. Inclusief de gegevens die ik al had verzameld over Maria Verkerk, die op 22 oktober 1907 op het protestantse kerkhof in Dreumel wordt begraven. Ook het verzamelen van de informatie over deze enkele persoon leverde al de nodige problemen op, destijds toen ik de gegevens van alle overledenen, die op dat kerkhof werden begraven, verzameld heb en verwerkte in een zeer omvangrijke Powerpoint presentatie.

Zodra daar aanleiding voor is, meld ik me weer en doe dan verslag van het proces om weer een goeie stamboom samen te stellen voor Maria Verkerk (overigens een andere persoon dan die hier boven vermeld!).

Zaterdag, 20 maart 2021 : Goh, best heel veel arbeid en nauwkeurigheid vereist om een zo compleet mogelijke stamboom samen te stellen. En daar waar de website van Onlinebegraafplaatsen toch meestal wel informatie verstrekt over overleden personen, was dat met deze families Verkerk zeker niet het geval. Een heel enkel grafmonument wordt op deze site gespecificeerd, maar verder moest de broodnodige informatie dan toch puur en alleen van de websites van lokale, gewestelijke en landelijke Archieven komen. Dat is tot een acceptabele hoogte gelukt, maar er staan ook nogal wat rode vraagtekens in deze stamboom, bij gebrek aan informatie of, sorry, gebrek aan veel teveel tijd om alsmaar gegevens op te blijven sporen.

Een zeer opvallend gegeven, in deze stamboom, is de tot nu toe jongste bruid, die ik ooit ben tegen gekomen in al mijn registraties. Geurt Jan Verkerk, zelf 28 jaren jong, trouwt, te Arnhem, op 20 december 1940, met de ZESTIEN-jarige Catharina Gerarda Bernardina Terheerd. En haar ouders geven daar nota bene nog toestemming voor ook !! Ik kan niet nagaan of het hier om een verplicht (ongewenst zwangere bruid) huwelijk gaat, want de geboorteakten van 1940 worden pas in 2040 openbaar.

Dus, onderstaand de afbeelding van deze stamboom, op de voet gevolgd door het PDF bestand.

 

                                          TERUG NAAR BOVEN.