Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Direct na zojuist de stamboom van Petrus Antonius Kooijmans gepubliceerd te hebben, toch maar gelijk door gegaan met de daarop volgende persoon die, als eerste in september èn in Dreumel èn in 1913 wordt geboren. Die eer komt Johanna Aleida Maria van Deursen toe. Zeker geen onbekende naam in het Dreumelse. Dit zijn mijn eigen persoonlijke dossiers, waarin ik alle data in individuele persoonlijke dossiers heb verwerkt :

Daarentegen zijn de persoonlijke dossiers van de ouders van Johanna Aleida Maria niet zo heel erg indrukwekkend. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de inhoud tegen valt :

Eerst haar ouders zelf. Vader Petrus Antonius van Deursen wordt in Dreumel geboren en wel op 19 mei 1885.

Moeder Petronella Francisca van de Weert, eveneens in Dreumel, maar dan geboren op 18 juni 1891.

Voorafgaand aan de geboorte van Johanna Aleida Maria, zijn ze getrouwd, uiteraard (als je beide in Dreumel bent geboren) te Dreumel en wel op 13 maart 1913.

Niets te vroeg als uiteindelijk blijkt dat deze dochter 6 maanden later wordt geboren !

Dan is er nog slechts één akte in hun dossiers over en dat is de akte van overlijden van Anna Maria Francisca van Deursen, die, te Dreumel, overlijdt op 10 juli 1923, maar slechts 15 maanden eerder, ook in Dreumel, werd geboren. Droevig !

Dan moet je nog altijd ermee rekening houden dat gezinnen die verhuizen naar buiten Gelderland gelegen oorden. Want daar meldt de website van Het Gelders Archief dan niets over, want die heet niet voor niks zo. Dus altijd controleren op mogelijke additionele gegevens op de websites van o.a. WieWasWie en Open Archieven. En op Open Archieven vind ik:

Petronella Francisca van de Weert overlijdt te Millingen (ook in Gld. trouwens). Op 30 augustus 1952, op de leeftijd van 61 jaren. Maar ook het overlijden van Bernardus Cornelis Jozef van Deursen, eveneens te Millingen, op 23 november 1945. 14 Jaren jong.

Ik ga het allemaal verder en gedetailleerder verwerken in de stamboom, die Johanna Aleida Maria van Deursen zal omringen. Tot dan!

Zondag, 26 april 2020 : In de hele wereld een totaal aantal van 203.042 overleden personen als gevolg van corona. Maar liefst 2.898.701 bevestigde corona besmette mensen. Zeer opmerkelijk trouwens, de verschillen tussen landen …

Uiteraard componeer ik al die verhalen over de in 1913 in Dreumel geboren personen niet om te lang en telkens stil te staan bij corona. Toch heeft het elke dag meerdere keren effect op mijn ( en uw) dagelijkse routines. Die dat al een poosje niet meer zijn. Ik kom al wekenlang niet meer in de Jumbo om daar mijn boodschappen te doen. Dat doen mijn kinderen voor me en die brengen ze dan hier thuis. Ik draag handschoenen als ik die boodschappen op de juiste plaats in huis opberg en daar waar mogelijk probeer ik ze eerst te ontsmetten. De krat waarin de boodschappen gebracht worden, ontsmet ik vervolgens ook, klaar voor een volgende keer. Dat gaat ook zo als een versspecialist, waar ik online avondmaaltijden bestel, die eens in de week komt leveren. Mijn krat voor de voordeur, waar hij die gerechten in doet en vervolgens weer vertrekt. Vervolgens die krat met inhoud naar binnen halen met handschoenen aan, eten in de vriezer, krat ontsmetten en na al deze handelingen die –stoffen- handschoenen ook gedegen uitwassen en zodoende ontsmetten. Om maar een paar, regelmatig terug kerende, plotseling noodzakelijke activiteiten te noemen die zwaar onderhevig zijn aan corona. Laat staan, elkaar bezoeken en gezellig samen zijn.

Maar laat ik me weer concentreren op deze specifieke stamboom, die toch weer best wel uitgebreid is geworden. Het is en blijft een constant geworstel met namen, die in veelvouden verkeerd worden geschreven, als je tenminste zou weten hoe de werkelijke voor- of achternaam behoort te zijn. Geboorteakten geven daar geen enkele duidelijkheid over, want heel veel namen geven aanleiding om ze op allerlei vervolgakten toch weer anders te schrijven.

Zo wordt weliswaar op de akte van overlijden van Antoon van Deursen geschreven dat hij 10 jaar eerder in Dreumel werd geboren, maar het blijkt onmogelijk om zijn Dreumelse geboorteakte te traceren. Trouwens, het bleek ook onmogelijk om welke geboorteplaats dan ook te vinden, waar hij, als niet in Dreumel, dàn geboren zou zijn. En dan toch zeer uitgebreid gezocht op Antoon, Antonius, van Deursen en van Deurzen.

Ik wil u niet langer in ongetwijfeld grote spanning laten wachten, en laat u weer eerst de afbeelding zien van deze stamboom en presenteer aanvolgend weer het PDF bestand. Mocht u nadere informatie hebben over Antoon van Deursen, dan houd ik me bijzonder aanbevolen voor uw suggesties en opmerkingen.

 

                                               

 TERUG NAAR BOVEN