Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Eerst maar eens een introducerende tekst op schrift gesteld en dat is dan het voorwoord voor de verhalen die voort vloeien uit de geboorteakten die ik bij het Gelders Archief in Arnhem heb in mogen scannen van de jaren 1913 tot en met 1918. Deze voorwoordtekst ter goedkeuring voor gelegd aan de kunstenares die me vervolgens toestemming heeft verleend om het door haar geschilderde kalf, zie de titel van ook dit verhaal, te gebruiken voor mijn geboorteaktenverhalen.

Het resultaat van het inscannen van die akten ziet u wat 1913 betreft hieronder. Veel werk, dat inscannen. Uiteraard zitten alle akten netjes gebundeld in één register en zijn het geen losse registerbladen, die je allemaal automatisch achter elkaar door een scanner kunt laten scannen. Nee, dat moet bladzijde voor bladzijde, 1 voor 1. Ik had me voor kunnen stellen dat het Gelders Archief een iets geavanceerder scanapparaat zou bezitten, maar het is een hele gewone scanner, zoals die ook bij vele andere bedrijven wordt gebruikt. Het is een gedegen scanner, waar je wel eerst mee om moet leren gaan voor je goed en wel op dreef geraakt met het scannen. De aanwezige medewerkers en –sters van het Gelders Archief, die daar dan natuurlijk ook op zaterdagochtenden aanwezig zijn, hebben me daarbij zeer bereidwillig terzijde gestaan.

Een voordeel, van het op die manier inscannen van akten, is dat je in kleur kunt inscannen, terwijl bijvoorbeeld alle akten die op de website van het GA worden geopenbaard, allemaal in zwart/wit worden aangeboden. Een aanzienlijk nadeel van het op die manier inscannen van akten is dat er blijkbaar alleen maar *.PFD-bestanden van gemaakt kunnen worden. Althans dat beweert het Gelders Archief. Hetgeen betekent dat je van die *.PDF bestanden, als je eenmaal alles ingescand hebt, vervolgens weer screenshots moet maken als je afbeeldingen wilt laten zien. Soms moet je die screenshots dan in delen genereren en ze daarna weer minutieus aan elkaar ‘plakken’. Uiterst precies passen en meten.

Laat ik maar gewoon beginnen, dan zie ik wel hoe het gaat. De bedoeling is dat ik u een geboorteakte laat zien en daarna ijverig aan de slag ga om een soort stamboom, mogelijk zelfs met takken, samen te stellen over het gezin, en de familie, waarin het pas geboren kind wordt geboren en op is gegroeid. En haar of zijn voorouders.

Al uw op- en aanmerkingen, maar ook opbouwende correcties en toevoegingen, stel ik bijzonder op prijs!!

Laat ik de koe dan maar eens bij de horens vatten …

Hieronder de stamboom en een paar takken van Jan van Leur. (De tekst met betrekking tot) De pas geboren Jan van Leur is blauw gekleurd in dit onderstaande *.PDF bestand, dat u kunt aanklikken en vergroten zodat u alle namen, geboorte- en data van overlijden goed kunt zien.

Ik verwerk in principe alleen en meestal data waar ik zelf over beschik, hier en daar, of indien noodzakelijk, met een speciaal opgezocht extraatje.