Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Dinsdag, 22 december 2020: Fijn … twee nieuwe varianten van corona op gedoken. Eentje in Engeland en een tweede in Zuid-Afrika. Deze twee landen worden ineens door bijkans de hele wereld volkomen geïsoleerd om toch maar te proberen die variant dààr te laten en niet hier te laten komen. Maar in Nederland is al tenminste één persoon met die Engelse variant aan getroffen. Iets om je grote zorgen over te maken, want die variant schijnt maar liefst 70% besmettelijker te zijn dan de ‘gewone’ corona. Niet dodelijker, melden de deskundigen, en ze gaan er vooralsnog van uit dat het vaccin tegen onze ‘normale’ corona ook deze variant kan bestrijden. Komende 8 januari 2021 gaat Nederland beginnen met vaccineren.

Deze ziekte hadden ze nog niet in 1914, alhoewel wel weer andere besmettelijke ziekten, waar ze aan overleden. Spaanse griep was er daar één van (geschatte aantal doden, 20 miljoen mensen) en laten we niet vergeten dat de eerste wereldoorlog op het punt stond uit te breken. Die duurde vanaf juli 1914 tot november 1918 en koste aan –geschat- 99 miljoen mensen het leven. Dus corona valt, in verhouding, nog mee … tot nu toe. Aantal doden wereldwijd (stand op deze dag) … 1.702.600 !! Met maar liefst 77.364.959 besmette personen, ook wereldwijd.

Johannes Theodorus de Keijzer, zoon van vader Johannes de Keijzer en Regina Poulina Soerlandt, wordt geboren op 10 mei 1914, uiteraard in Dreumel. Net als zijn ouders … Vader Johannes op 29 oktober 1874 en moeder Regina Poulina op 4 oktober 1877.

Zij trouwen te Dreumel, op 9 april 1902. Hij is dan 27, zij 24 jaren, jong.

Ik heb eerst maar eens gezocht of er nog kinderen na 1914 werden toegevoegd aan dit gezin en dat blijkt zo te zijn. Johanna Theodora wordt in 1917 geboren, op 6 september. Dit zijn nu alle akten die in de persoonlijke dossiers van de ouders voorkomen. (AG = Aangifte Geboorte ; DA = DoodAkte).

Het is wel triest dat in datzelfde jaar, maar dan op 6 januari 1917, de persoon al overlijdt, die de hoofdrol vertolkt in deze stamboom. Johannes Theodorus de Keijzer overlijdt dan, op 2-jarige leeftijd. Triest !!

Er zijn geen eerder samen gestelde stambomen, die de opzet van deze recente stamboom zouden kunnen ondersteunen. Althans, voor zover ik dat nu kan beoordelen, voorafgaand aan het starten van die stamboom. Daar ga ik dan maar eens mee beginnen.


Vrijdag, 25 december 2020. Eerst maar eens een toepasselijke kerstgroet op m’n Gezichtsboek geplaatst …

En gelukkig kan ik u melden dat ook de stamboom van Johannes Theodorus de Kleijn gereed is. Ik heb wel eens uitgebreidere stambomen geplant, maar ook wel eens minder omvangrijke. Het gaat ook lang niet altijd om de hoeveelheid, maar veel meer over de accuratesse en geloofwaardigheid van de, en alle, inhoud van elke stamboom. Ik heb daar bij alle tot nu toe samen gestelde stambomen vertrouwen in. Ook omdat ik vooralsnog van niemand ooit enige opmerking heb ontvangen, die me zou noodzaken om iets te corrigeren.

Het blijft wel gehannes met de vele manieren waarop voor- en achternamen van personen worden omschreven in allerlei uiteenlopende akten. De Keijzer, de Keizer, de Keijser, de Keiser … Johannes, Joannes … Johanna, Joanna … alle varianten komen voorbij en die werden uiteraard allemaal 1-op-1 over genomen op scans, die veel later gegenereerd werden, zodat ze opgenomen konden worden in allerlei digitale archieven. De -door archiefmedewerkers- toegevoegde beschrijvingen van de inhoud van al die akten klopt soms ook niet met wat op de akte staat en ik heb al herhaaldelijk, en eigenlijk best veel, onder andere het Gelders Archief –vriendelijk- geattendeerd op fouten en foutjes. Ook als de scans, die een beschrijving zouden moeten ondersteunen, niet of verkeerd gelinkt werden met een specifieke beschrijving. Of omgekeerd. Het doet de snelheid waarmee je gegevens kunt verwerken, bepaald niet toenemen!

Toch onderstaand weer de meest vers geplante stamboom. In verhouding met een aantal vorige stambomen bleek het eenvoudig om ook het PDF bestand te genereren. Deze nu op m’n website plaatsen en publiceren en dan verder met de 25e persoon die in 1914 in Dreumel werd geboren. Ik weet nog niet wie het is, dat ga ik binnenkort voor het eerst zien. Leuk!!

 

                                            


TERUG NAAR BOVEN.