Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Zaterdag, 16 mei 2020 : De 48e persoon die in 1913 in Dreumel wordt geboren. En er zijn er nog een aantal te gaan. Maar, gestaag door werken, dan zal de laatste geboorteakte van 1913, steeds naderbij komen. Het ooit gelanceerde plan om alle personen die na 1912 in Dreumel werden geboren, van een stamboom te gaan voorzien, had toen toch andere perspectieven dan die bleken te ontstaan na het van start gaan van dat plan. Zo had en heb ik me volkomen verkeken op het enorm veel zoekwerk dat gepaard gaat met het samen stellen van elke stamboom. Geen enkele is makkelijk, omdat je immers terug in de tijd gaat en derhalve er niet onderuit komt om te blijven zoeken. Op zich niets verkeerds mee, als het zoeken dan ook maar –door de bank genomen- resulteert in vinden. Gelukkig is dat het geval en dus ga ik steeds verder met het planten van nieuwe stambomen, in de hoop er ooit een flink bos van te kunnen creëren.

Zo ook deze meest recente geboorteakte van een persoon, die uiteindelijk ook weer deel zal gaan nemen in een zo compleet mogelijke stamboom. Het is weer een meisje, die de ouders. Francis Sas en Geertruida Maria van den Berg, Cornelia Maria hebben genoemd. Zij wordt geboren op 21 oktober 1913. Dat blijkt een dinsdag te zijn. Eerst even een terugblik op het ontstaan van haar ouders.

De ouders van Francis Sas, te weten Aaldert Sas en Cecilia Smulders, laten de gemeentelijk secretaris Smulders op 13 januari 1874 weten dat Francis is geboren op 12 januari 1874. Geertruida Maria van den Berg wordt in hetzelfde jaar geboren. Hààr ouders, Josephus van den Berg en Cornelia Strik, maken op 28 november 1874 bekend dat zij werd geboren op dezelfde datum, te weten 28 november 1984.

En het zal niemand verbazen dat ze in Dreumel trouwen en wel op 6 mei 1903. Ik heb de extravagante ondertekening van burgemeester Gerrit van Eijseren weer moeten verplaatsen.

Door de jaren heen heb ik dit geringe aantal akten toe kunnen voegen aan beide persoonlijk dossiers van de ouders van Cornelia Maria Sas. DA staat voor doodakte en AG voor aangifte geboorte.

Zowel de Sas-families als de van de Berg families zijn talrijk, en ruimschoots vertegenwoordigd, in de geschiedenis van Dreumel: 998 SAS-bestanden in 210 dossiermappen, bij elkaar 962 Mb.

▼ 406 Van den BERG-bestanden in 93 dossiermappen, bij elkaar 403 Mb groot▼.

Nou, het lijkt er op dat ik een aanzienlijke hoeveelheid gegevens sowieso al uit mijn eigen registraties kan putten. Ik ga checken of dat zo is en meld me weer zodra alle aanwezige data verwerkt zijn.

Zaterdag, 23 mei 2020 : 338.249 Personen zijn inmiddels door corona overleden. Vreselijke cijfers en in het land waar de meeste doden zijn gevallen, Amerika met maar liefst 96.329 doden, zitten vanwege de diepe economische dip maar liefst 22.000.000 mensen zonder werk. Dus veel meer dan de complete Nederlandse bevolking.

Terug dan maar naar stambomen en ik mag melden dat er weer eentje af is, voor zover mogelijk althans. Steeds weer opvallend, dat je dan weer ineens van veel personen grafmonumenten terug kunt vinden en dan ineens van niemand meer.

Ik ben altijd een gróót tegenstander geweest van het op een openbare site plaatsen van gegevens over overleden personen, omdat ik nog steeds van mening ben dat nabestaanden daar eerst toestemming voor behoren te geven. Maar ja, nu die gegevens eenmaal openbaar zijn, ben ik blij dat ik er af en toe gebruik van kan maken als ik op andere sites niets, of niet genoeg, kan vinden.

Het is een niet zo zeer hoge, als wel brede, stamboom geworden, hetgeen betekent dat veel ouders in deze stamboom veel kinderen hebben gekregen, die horizontaal in de boom getoond worden, meestal. Af en toe gaat de opsomming van –al die- nakomelingen verticaal verder, omdat het geheel anders veel te breed zou worden.

Het was ook weer jammer dat de hoofdpersoon of niet trouwde, of dat buiten Dreumel deed, of, als ze toch trouwde, dat dan buiten de openbare akten heeft gedaan. De openbare akten gaan op de websites van de meeste archieven tot en met 1932. Maar ik heb ook de Dreumelse huwelijksakten van 1933 t/m 1943. Die allemaal zojuist nog eens na geplozen, maar ook daar is geen huwelijksakte van Cornelia Maria Sas te vinden. Dus ook geen echtgenoot, noch nakomelingen!! Jammer.

Onderstaand weer de afbeelding van de complete stamboom, gevolgd door het, ook complete, PDF bestand.

 

 

 

                                        
TERUG NAAR BOVEN.