Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

14 December 2019 : Ja, het hek is alweer van de dam en we kunnen verder met deze akte, de 29e in een serie van 62 nieuwe Dreumelnaren en –naressen, die in 1913 in deze gemeente werden geboren. Onderstaande kaartjes schetsen de geologie van rond 1900. En een paar krantenberichten van rond die tijd.

Eén van Dreumels meest markante burgemeesters, Gerrit van Eijseren, kocht in 1900 een auto, een Benz Victoria, maar er zijn helaas geen beelden van een in dit voertuig rijdende burgemeester. Ik lees zelfs ergens dat hij er niet eens in kón rijden ! Maar het was wel een populair voertuig, blijkt uit de vele advertenties in de destijdse kranten.

Hij, Johannes Hendrikus van Sonsbeek, zal zich er niet direct bewust van zijn geweest toen hij werd geboren, maar Dreumel was in beweging, net als alle andere gemeenten van Nederland dat ook waren. Hij werd op 28 juni 1913 in Dreumel geboren, zoon van vader Cornelis Antonius van Sonsbeek en moeder Clara Catharina van Wijk. Het wrange noodlot echter bepaalde dat hij geen lang leven zou krijgen.

Johannes Hendrikus van Sonsbeek heeft slechts 255 dagen geleefd en toen moest vader van Sonsbeek alweer naar het gemeentehuis om zijn overlijden aan te geven. Wat een trieste verantwoordelijkheid. Het maakt het samen stellen van een stamboom er aanzienlijk minder aantrekkelijk op, want je kan dan alleen maar vóórvaderen en –moederen aan de stamboom toevoegen en geen nakomelingen van degene die hoofdpersoon is in dit verhaal.

Wellicht is dat alsnog mogelijk naar aanleiding van nóg twee nakomelingen van vader Cornelis Antonius van Sonsbeek en moeder Clara Catharina van Wijk. Omdat ik gelukkig ook de –nog niet op de site van een archief getoonde- Dreumelse geboorteakten bezit vanaf 1913 tot en met 1918, kon ik nog vast stellen dat er in die periode toch nog twee kinderen werden geboren.

 

Donderdag, 18 december 2019 : Nog maar een luttel aantal dagen scheiden ons van alweer een nieuw jaar en het is niet verkeerd dat ik deze stamboom nog in dit jaar kan en mag presenteren. Weliswaar maakt het niet uit op welk moment, of zelfs in welk jaar, ik stambomen op m’n website plant, maar het zou zomaar kunnen dat ik er nóg eentje kan verwerken voor we met 2020 beginnen.

Sinds ik bergen tijd heb om allerlei stamboomzaadjes uitvoerig te laten ontkiemen, gaat het allemaal redelijk snel en aanzienlijk sneller dan in de periode toen er overdag en 5 dagen van elke week nog een werkgever tevreden moest worden gehouden.

Geheel relatief overigens, aangezien ik nooit weet hoe lang ik met een individuele stamboom bezig zal zijn, noch hoeveel moeite en tijd er in zal gaan zitten om in eerste instantie eerst maar eens alle Dreumelse geboorteakten van 1913 te verwerken. Dit was de 29e en in totaal zijn het er 62.

De afbeelding van deze stamboom ziet er als volgt uit.

En vanzelfsprekend kunt u op onderstaande link klikken om het PDF bestand, bevattende alle details over en rondom Johannes Hendrikus van Sonsbeek, tot leven te laten komen. Ik hoop dat het –ook deze keer weer- aan al uw hoog gespannen verwachtingen voldoet.


                                                  
TERUG NAAR BOVEN