Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

06-10-2019 : Tussen het begin van deze stamboom en de vorige, heb ik geruime tijd gestoken in het volledig op mijn website zetten van een heel oud boek, waarin de stambomen en herkomsten van vele ‘Brouërius van Nidek’ families uitvoerig worden beschreven. Met prachtige afbeeldingen en tekeningen erbij. Ik weet niet wie er, ruwweg 200 jaren geleden, zoveel tijd over had om al die gegevens te verzamelen en vervolgens alles uitvoerig op papier vast te leggen, maar het is een prachtig boek en ik ben er trots op dat ik het heb mogen digitaliseren en derhalve op mijn website kan publiceren.

Een slordige 200 jaren later is vrijwel alles gedigitaliseerd en hoort het handmatig beschrijven van papier en het handmatig tekenen van huizen en kastelen bijna tot een nog niet eens zo ver verleden. Wat zou het een doodzonde zijn als al die vaardigheden totaal onder gesneeuwd zouden raken door het steeds verder en alles om zich heen opeisende digitale gebeuren. Digitalisering is zeker niet verkeerd, al was het alleen al omdat ik zonder, ook mijn eigen website niet zou hebben en deze verhalen niet zou kunnen publiceren.

Maar er lijkt geen grens meer te zitten aan digitale mogelijkheden en dàt is wel verkeerd. Vandaag had ik, ik weet niet hoeveel, schermen open staan, omdat ik op al die website-schermen aan het zoeken was naar gegevens. En plots … gaat m’n computer compleet uit! Pikzwarte monitoren en het aan-lichtje van m’n computer is ook ineens uit. Maar pas toen ik de stroom van de computer af haalde, ging die pas werkelijk uit. En nadat ik na een korte pauze de stroom weer inschakelde, werkte alles gelukkig weer naar behoren en ben je 5 minuten bezig om alles weer naar voren te halen, waar je mee bezig was. Gelijk maar eens even gecontroleerd of m’n zuur verdiende spaargeld nog bestond !! Af en toe is alles digitaal helemaal niet zo fijn als wel eens verondersteld wordt.

OK, genoeg geleuterd. Het is Johanna Catharina Lamers gelukt om op 27 maart 1913 geboren te worden, gedurende normale werkuren, om drie uur in de middag van deze donderdag. Vader Lambertus Lamers en moeder Johanna van Leur zijn de gelukkige ouders. Niet zo heel lang helaas, want slechts 5 jaren later gaat en moet Lambertus wederom naar het gemeentehuis, maar nu om te melden dat Johanna Catharina op 5-jarige leeftijd is overleden.

Ik heb zo het vermoeden dat dit ook weer een best uitgebreide stamboom zou kunnen worden. Niet zo zeer omdat ik al heel veel informatie heb over de Lamers families, maar wel iets meer over de van Leur generaties. Waar ik al eerder een stamboom over publiceerde trouwens, toen met Jan van Leur in de hoofdrol. Hij was de eerste persoon die in Dreumel, èn in 1913, werd geboren.

De verhouding tussen mijn eigen Lamers- en van Leur gegevens ligt ongeveer zo :

Ik ga er maar gewoon mee beginnen en dan zien we vanzelf wanneer het voltooid zal zijn. Mocht het in de week van 6/10 t/m 11/10 (2019) niet lukken, dan ligt het voor een weekje volkomen stil, want dan ben ik een week op vakantie. Waarvan ik op 19/10 weer terug zal keren. Hopelijk dan weer helemaal opgefrist en nóg meer gemotiveerd om weer hele bossen vol met stambomen te maken.

9 Oktober 2019: Nou, dat is ook weer sneller verlopen dat ik gedacht en verwacht had. Niet in de laatste plaats omdat ik niet letterlijk elke afzonderlijke persoon hoef op te zoeken, behalve dan in mijn eigen bestanden. En dat gaat aanzienlijk sneller dan bij de diverse archieven, die op Internet hun diensten aanbieden. Waar overigens heel veel informatie te zoeken en te vinden is, maar dat vergt soms wel heel veel tijd.

Als je geen andere referenties hebt dan alleen een naam, zoals bijvoorbeeld Jan Lamers, dan is die naam zó algemeen dat je een berg aan gegevens aangereikt krijgt, waar allemaal die specifieke naam in voorkomt. Dan moet je er wel even speciaal voor gaan zitten, als je dat al niet deed, om de juiste Jan Lamers te vinden. En het komt niet onvaak voor dat je die tussen al die Lamers Jannen toch niet kunt vinden.

Dat verbaast me wel geregeld. Personen die ergens in het begin van de 19e eeuw (1801 t/m 1900) zijn geboren, maar waarvan je b.v. geen datum van overlijden of trouwen van kunt vinden. Ook niet als je, in tegenstelling tot het Gelders Archief dat alleen over Gelderland rapporteert, een landelijk archief consulteert zoals WieWasWie of Open Archieven. Blijft heel raar!

Ik laat u wederom een afbeelding zien van deze stamboom, gevolgd door de link om die iets duidelijker te kunnen bekijken.

 TERUG NAAR BOVEN.