Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

2 juli 2019: AKTE No.8 : De eerste maand, geborenen 1913, hebben we inmiddels achter ons gelaten en de eerste die in februari 1913 wordt geboren, is Antonia Geertruida Sas, dochter van Johannes Cornelis Sas en Geertruida Wilhelmina Platenburg. Zo op het oog lijken deze namen minder mogelijkheden te bieden om ze anders te schrijven dan zoals hier vermeld. Maar … secretaressen van de diverse burgerlijke standen zijn tot veel, af en toe volkomen onlogische en onverklaarbare, dwalingen in staat, dus wacht ik maar eerst even af wat mijn speurtochten me daarover gaan vertellen. Hartstikke leuk om weer met een nieuwe stamboom te kunnen beginnen. Ik meld me hier weer als ‘ie, zo ver mogelijk, klaar is. Is een stamboom eigenlijk mannelijk of vrouwelijk ? Mannelijk, zegt Wikipedia, omdat het DE en DEZE stamboom is. Daar laat ik het dan maar bij, want ik zou stambomen voor mannen mannelijk en die voor vrouwen vrouwelijk willen noemen. Gelijke rechten immers!

Ik heb niet te klagen over de hoeveelheid ‘eigen’ data, die ik al over de Sas-sen heb verzameld in de loop der jaren. Of het allemaal familie van elkaar is, zal de stamboom met takken en twijgen uit moeten wijzen, maar het zijn er genoeg …

Enig idee op hoeveel verschillende manieren de voornaam van Guerin/Quirinus/Crijn/Krijn/Cruijn/Quirijn/enz.enz. Crijn Sas wordt geschreven, op al die beschikbare akten?

Ik heb weer een zo volledig mogelijke stamboom klaar, deze dus van Antonia Geertruida Sas. Vergeving dat ik niet letterlijk àlle gegevens in deze boom, takken en twijgen heb verwerkt, want dan zou ik in verhouding veel te lang bezig zijn met elk afzonderlijk stamboom-bestand van elk geboren individu.

Je kan tot in het schier oneindige blijven zoeken naar kinderen van kinderen van kinderen van … maar van vóór de registraties verplicht werden, na de invoering van de burgerlijke stand in 1811, werden veel gegevens genoteerd in kerkelijke archieven. Héél gecompliceerd om daar de juiste gegevens uit te filteren, met name omdat er nauwelijks verwijzingen zijn naar specifieke akte-nummers. Bovendien in de Latijnse taal, hetgeen het speurwerk er bepaald ook niet makkelijker op maakt. Dus … houd ik me zoveel mogelijk aan de toch al enórme bergen met relevante gegevens, die vanaf 1811 in de registers van de burgerlijke standen van alle Nederlandse gemeenten werden vermeld.

Hieronder het PDF bestand met daarin verwerkt de stamboom, inclusief takken en twijgen, van Antonia Geertruida Sas. Maar uiteraard ook van een grote hoeveelheid anders personen, die erin genoemd worden!!

Al ooit eerder van de gemeente Dieden, Demen en Langel gehoord?