Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Donderdag, 30 juli 2020 : Terwijl er per heden over de hele wereld in totaal nu 667.084 doden zijn te betreuren, en overal over dezelfde wereld teveel mensen schijt –lijken te- hebben aan de coronaregels, zodat overal weer nieuwe uitbraken ontstaan en zich uitbreiden, zit ik er weer helemaal klaar voor om te beginnen met de stamboom voor en over de één en zestigste persoon, die in 1913 in Dreumel wordt geboren. Hij heet Gerardus Wilhelmus Verschuure en wordt geboren op 27 december 1913.

Het moge direct duidelijk zijn … de achternaam Verschuure is een vreemde naam in Dreumel, en verre omstreken, en ik heb ook maar erg weinig data van personen verzameld met die –en soortgelijke- achternaam …

Eens kijken of ik kan achterhalen waar beide ouders, vader Johannes Antonius Verschuure en moeder Theodora van der Donk, werden geboren. Data m.b.t. van der Donk is slechts één dun digitaal mapje in mijn eigen registraties.

De website van OpenArchieven zou uitkomst kunnen bieden …

En ook het Gelders Archief heeft –mogelijk- nuttige gegevens waar ik gebruik van zou kunnen maken.

Maar er ontbreekt helaas wèl een huwelijksakte, waar dan de namen van de respectievelijke ouders –ook- op zouden staan, om te kunnen vast stellen dat kind Johannes Antonius Verschuure inderdaad op 17 februari 1883 werd geboren.

Als moeder Theodora van der Donk op 5 april 1956 overlijdt in Dreumel, dan is het 71 jaren geleden dat ze in Rosmalen werd geboren. In of rond 1885 dus. Even zoeken … Ze wordt op 11 februari 1885 in Rosmalen geboren.

Het zou dus zomaar kunnen dat dit toekomstige echtpaar ook in Rosmalen is getrouwd, Zoeken op de website van het BHIC (Noord Brabants Archief) en … gevonden zowaar. Wat een zeer matige scan …

En dan kun je ook nog op de website van Familysearch zoeken en vooral –de huwelijksbijlagen- vinden …

En zo ben ik er dus eindelijk toch nog achter gekomen waar en wanneer vader Johannes Antonius Verschuure werd geboren. Op 17 februari 1883, te Rossum.

Ik denk dat ik zo ver ben met het verzamelen van dit slechts kleine aantal gegevens, dat ik wel wil gaan proberen om met een stamboom te beginnen. Ik heb het vermoeden dat het een boompje wordt, maar wie kan in de toekomst kijken? Ik niet!

Overigens, raad ik een ieder, die gebruik maakt van Powerpoint om presentaties & teksten samen te stellen, ten sterkste af om een updeet van Windows 10 te accepteren. Die updeet word je automatisch in een popup voor gesteld en ik ben erin getrapt.

In de eerste plaats duurt het ongeveer een uur voordat die updeet geheel voltooid is (De updeet bewerking geeft zelf aan dat het 'even' kan duren). Maar wat veel erger was en is, is dat die updeet er voor gezorgd heeft dat de opmaak van al mijn Powerpoints is gewijzigd. Waaronder dus alle in Powerpoint samen gestelde stambomen, die ik over 1913 inmiddels heb voltooid. De letters in de verschillende labels in die stambomen passen ineens niet meer allemaal in de labels en ik zou alle teksten die erbuiten vallen, kwa grootte, moeten herzien om ze weer binnen die labels te laten passen. Een aantal sprekende voorbeelden.

Gelukkig moet ik nog met de stamboom van Gerardus Wilhelmus Verschuure beginnen, dus kan ik gelijk de blijkbaar, en opgedrongen, aanpassingen door voeren. Maar wat te doen met al die vorige stambomen waar binnen een deel van de teksten nu ineens niet meer passen in de labels. Dank jullie wel, Windows updaters !!

Maandag, 3 augustus en het meest recente nieuws over corona luidt:

Déze corona gegevens hebben uiteraard niets met de stamboom van Gerardus Wilhelmus Verschuure te maken. Maar wel degelijk met duizenden stambomen, die ooit, vèr in de toekomst, zullen worden samen gesteld. Een triest oerwoud propvol stambomen, vol met corona patiënten, die het niet overleefd hebben.

Juist vanwege corona probeer ik zo goed mogelijk de corona regels in acht te nemen. Weliswaar toer ik regelmatig door Dreumels’ dreven, maar wel alléén in m’n autootje en kom niet in contact met mensen. Ook contacten met directe familie zijn –zeer helaas- beperkt en mijn boodschappen worden door juist die familie verzorgd en thuis gebracht.

Een bijkomend gevolg van dit al is wel dat je nóg meer thuis bent dan wanneer corona er niet zou zijn geweest, en dus ook meer tijd hebt om te besteden aan stambomen en andere genealogische gegevens en documenten. Zo ben ik al wekenlang bezig met het ‘vertalen’ van een notariële akte, waarin de nalatenschap van een steenfabrikant (Burgers) en diens vrouw tot in de aller-kleinste details wordt gedefinieerd.

Het heeft m’n interesse in steenfabrieken weer aangewakkerd en dat onderwerp zal ongetwijfeld een toekomstig onderwerp worden om verder uit te zoeken. Ik laat u de eerste bladzijde zien van dat document, dat maar liefst 24 hand geschreven bladzijden telt. Die ik, voor zover mogelijk, allemaal wil ‘vertalen’ naar iets beter leesbare teksten en cijfers. Mààndenlang werk nog voor de boeg !!

Terug naar de stamboom van Gerardus Wilhelmus Verschuure, die toch iets minder omvangrijk is geworden dan ik gehoopt had. Maar ja, ergens op hopen lijkt meestal positief, maar het kan ook flink tegen vallen en dat geldt overigens niet alleen voor het samen stellen van stambomen.

Een en ander heeft toch weer geresulteerd in een additionele boom in het stambomenbos, bestaande uit alle in 1913 in Dreumel geboren personen, en ik laat u weer graag de afbeelding zien die tenslotte alle gegevens weer geeft, uiteraard gedetailleerder te bekijken in het PDF bestand.

En mocht u nog van mening zijn (als gevolg van er slechts zelden gebruik van te maken) dat archieven grotendeels foutloze informatie verstrekken, dan moet ik u er -jammer genoeg- op wijzen dat dat lang niet altijd het geval is. Ik maak het meest gebruik van de gegevens die Het Gelders Archief verstrekt, aangezien de meeste van de personen waar ik iets over te weten wil komen, in Gelderland zijn geboren en/of er zijn getrouwd of gescheiden en/of er kinderen hebben gekregen en/of er zijn overleden. Maar in alléén dit weekend (1 & 2 augustus) deze berichten naar het Gelders Archief verzonden :

Reactie van Het Gelders Archief :

Hartelijk dank voor uw bericht. Ik zie dat er helaas scans ontbreken op de website. Wij werken inderdaad van het verleden richting het heden. De akten van 1877 zijn inderdaad al openbaar en zouden normaal gesproken gekoppeld zijn aan de gegevens op onze website. Helaas is er hier iets fout gegaan, vergelijkbaar met uw eerdere bericht, waardoor dit nu niet het geval is. Ook deze fout verwachten wij aan het einde van het jaar te kunnen aanpassen op onze website.

Reactie van Het Gelders Archief:

Hartelijk dank voor uw bericht. Ik zie dat er helaas inderdaad ook hier verkeerde scans zijn gekoppeld aan de gegevens op de website. Ook deze fout verwachten wij aan het einde van het jaar te kunnen aanpassen op onze website. Indien u van ons nog een scan wenst te ontvangen, van deze of een andere akte, vernemen wij het graag.

Het moet me van het hart ... triest dat er zoveel basale fouten zitten in de weergave van gegevens, of zelfs helemaal geen weergave, op de website van Het Gelders Archief. Wat is het àllerbelangrijkste waar je als archief aan móet voldoen en 23 x moet blijven controleren of ze kloppen ... alle gegevens moeten overeenkomstig de originele gegevens op de akten zijn. Zo simpel is het, maar in de praktijk zo moeilijk te handhaven, blijkt !!

Veel gegevens over de Verschuure families heb ik verkregen via de Website van Familysearch waar ze wèl, voor zover ik dat mag en kan beoordelen, alles op orde hebben.

Tot slot dan nog het PDF bestand van deze stamboom. Have fun, wens ik u van ganser harte toe.TERUG NAAR BOVEN.