Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

29-09-2019 : Goh, interessant, deze geboorteakte. Met als reden dat ik in de afgelopen jaren al heel veel over de Dreumelse van Lubeek familie(s) heb geschreven en daarbij uitvoerig werd geholpen door Leo van Lubeek, die heel veel informatie over zijn voorvaderen en –moederen heeft verzameld en me bijzonder van dienst is geweest bij het samen stellen van alle eerdere verhalen. Mocht ik ook deze keer nog eens verlegen zitten om informatie, dan klop ik graag weer bij hem aan om me daarmee te helpen.

Ja, dus … Josephina Maria Antonia van Lubeek wordt op 26 maart 1913 geboren. Haar ouders zijn Leonardus Cornelis van Lubeek en haar moeder –daar gaan we weer met die hele lange, en veel, voornamen- Helena Catharina Johanna Aleida Weijn. Het valt me nog niet tegen dat de nieuwe wereldburgeres slechts drie voornamen heeft!

Vader Leonardus Cornelis van Lubeek wordt op 21 mei 1868 in Dreumel geboren en moeder Helena Catharina Johanna Aleida Weijn, ook in Dreumel, maar dan op 24 februari 1876.

Voordat ze aan kinderen begonnen, trouwden ze eerst en het zal niemand verbazen dat die plechtigheid ook in Dreumel werd voltooid, en wel op 30 november 1895. De bruidegom is dan 27 jaren jong en zijn bruid 19. Goh, best erg jong eigenlijk.

Ik heb zo het vermoeden dat dit ook weer een best uitgebreide stamboom zou kunnen worden. Er is al zoveel informatie over deze familie(s) bekend en ik zal niet aarzelen al die informatie zo goed als mogelijk te verwerken in die stamboom, inclusief prachtige foto’s die ik al eerder in verhalen heb verwerkt. Hieronder een van de eerste prachtige foto’s van de familie van Lubeek, die ik mocht gebruiken in mijn verhalen over deze familie. U zult ze allemaal beter leren kennen in de stamboom, zeer waarschijnlijk met ook talrijke takken en twijgen.

Fantàstische foto. Allemaal bloedserieus kijken, behalve die dochter staand, rechts. Die had nog eens moeite om niet in schaterlachen uit te barsten. Pràchtig!

3 Oktober 2019 is het inmiddels geworden. En voor zover ik daar zelf over mag oordelen, is de stamboom af en hartstikke mooi geworden. Met name omdat er zoveel foto’s beschikbaar zijn van heel veel familieleden, specifiek van degenen die het gelovige leven prefereerden boven het gewone leven, zoals dat in de wereld om hen heen voort woekerde.

Maar moeilijk te geloven –voor mij- dat 5 zussen, uit één familie van Lubeek, zusters werden en dat hun hele verdere leven ook hebben vol gehouden. En dan waren er ook nog twee broers, zoons van een broer van de vader van de 5 zussen, die hun levens ook geheel door het geloof lieten uitstippelen. 7 Personen in twee families van Lubeek.

Moeder Weijn zei eens “Ik raak mijn 5 dochters kwijt aan de kerk”. Begrip had ze er wel voor en ze respecteerde de beslissing van die dochters, maar ze was ze inderdaad kwijt. Ik weet niet of dat op alle werkplekken van de zusters gold, maar in minstens één ervan mocht je je gelovige familielid slechts één keer per jaar bezoeken en mocht je, op een keer handen schudden na, elkaar niet aanraken. Hetgeen nog eens onmogelijker werd gemaakt door een stevig hekwerk tussen inwonenden en bezoekers. Dus ja, zo was je je dochter(s) echt, op één keer per jaar na, voorgoed kwijt ! En ook geen kleinkinderen van al die dochters !

Ik heb deze stamboom met veel plezier samen gesteld en zou wensen dat ik van veel meer families veel meer foto’s zou bezitten. Ze geven kleur aan een stamboom. Zoals, ik noem maar wat, geëmailleerde portretten op grafmonumenten de overleden personen letterlijk een gezicht geven. Zóveel informatiever dan louter alleen de standaard teksten op al die overige graven. Een voorbeeld ... Maria Anna van Zon en Lard van den Bosch:

Hieronder eerst een afbeelding van de complete van Lubeek stamboom. En daaronder weer de link om deze te kunnen bekijken. Geniet er van!