Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Maandag, 9 november 2020: Eerst vandaag Strato, mijn websiteprovider, gevraagd of de mail die ik van hen heb ontvangen, werkelijk van hen afkomstig is. Ik vermoed van niet en wacht hun reactie af. En heb deze mail wel direct verwijderd uit mijn systeem. Voor degenen die ook via Strato een website operationeel houden, hier de mail die ik heden ontving :

En ik kreeg al heel snel een antwoord van Strato toe gezonden. Inderdaad een fishing mail dus !!

De 17e geboorteakte alweer. En alweer een zoon. Tot nu toe werden er in dit jaar, en in Dreumel, 10 jongetjes en 7 meisjes geboren. De 17e persoon, die in 1914 in Dreumel wordt geboren, is Albertus Gerardus de Bont. Zoon van vader Nicolaas Maria de Bont en moeder Anna Johanna Vermeulen.

De achternamen de Bont en Vermeulen komen niet heel vaak voor in het Dreumelse, maar ik heb toch al een aantal vermeldingen over personen met deze achternamen in mijn registratie.

Meer dan genoeg redenen om te mogen veronderstellen dat het wel zal lukken om er een representatieve stamboom van samen te kunnen stellen. Uiteraard met toegevoegde hulp van de diverse websites op internet.

Te doen gebruikelijk, eerst wat gegevens over de ouders: Vader Nicolaas Maria de Bont wordt in Dreumel geboren, op 29 april 1888. Moeder Anna Johanna Vermeulen, op … hee, geen geboorteakte van haar in mijn eigen registratie. Niet zo vreemd, blijkt, want ze wordt in Dieden (Noord Brabant) geboren ! Even zoeken … op 6 juli 1888.

Tja, als je dan pas in 1913 trouwt en Albertus Gerardus de Bont wordt in april 1914 geboren, dan is er maar een –te- korte periode tussen deze twee gebeurtenissen in, die nog ruimte bood voor eerdere kinderen. Maar nà de geboorte van Albertus Gerardus was er ruimte en tijd zàt.

Eerst werd Gerarda Jacoba te Dreumel geboren, op 1 november 1915. Zij overlijdt, te Tiel, op 39 jarige leeftijd al, op 20 januari 1955.

Op 24 april 1917 wordt Jacoba Gerarda geboren, om op 16 december 1918 alweer te overlijden. Slechts één jaar héél jong.

Waarschijnlijk wordt Gerardus Alardus in 1920 geboren. Hij overlijdt te Dreumel, ook al heel jong, op 15 februari 1937, 17 jaren slechts!

Het moment is weer aan gebroken dat ik me met het planten van een stevige stamboom ga bezig houden. Trouwens, deze middag nog wel even tussendoor een (anti) griepprik halen. Het wachten is op een (anti) coronaprik !!

Maandag, 16 november 2020 : Na vast gesteld te hebben dat www.delpher.nl bijzonder moeilijk de zoekresultaten toont … zodat mijn ‘Dreumel in oude kranten’ daarom nauwelijks voortgang boekt… is het vervolgens prima om ook vast te kunnen stellen dat de stamboom van en voor Albertus Gerardus de Bont helemaal klaar is.

Best veel rode vraagtekens, maar dat heeft dan meestal als oorzaak dat akten nog niet openbaar zijn. Maar ik blijf me erover verbazen dat er ook gegevens niet gevonden kunnen worden, terwijl de desbetreffende akten al lang wèl openbaar zouden behoren te zijn.

Bijzondere bijkomstigheid was en is trouwens ook nog dat we niet voetstoots altijd maar moeten aannemen dat àlle akten van àlle gemeenten in Nederland bewaard zijn gebleven. Dat is niet zo en hoe jammer dat ook is, daar zal nooit geen verandering meer in kunnen komen. Als watersnoden hele dorpen onder water zetten, dan kan het zomaar gebeuren dat gemeentelijke administraties, compleet of gedeeltelijk, ook teloor zijn gegaan.

En soms kun je data niet vinden, omdat er ook fouten gemaakt worden tijdens het registreren door archieven van akten. Stel je zoekt naar gegevens over (▼) Antonia Snoek, dan ga je deze data, opgetekend door het Gelders Archief, echt niet vinden …

Al met al is het weer een uitgebreide stamboom geworden, waarvan ik u de omvangrijke afbeelding graag weer laat zien.

Wat mooi dat sommige grafmonumenten voorzien worden van portretten van de overleden persoon of personen. Zoals op deze afbeelding de portretten (rechtsboven) van …

De afbeelding van de stamboom ...

Onderstaand uiteraard ook weer het PDF bestand, hetgeen toch weer groot is geworden. Het duurt dus weer even voor het opent, nadat u er op geklikt heeft.

                                           TERUG NAAR BOVEN.