Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Maandag, 23 maart 2020 : De geboorte van Cornelia van Soerland wordt op zaterdag 23 augustus 1913 bekend gemaakt bij de autoriteiten, werkzaam op het Dreumelse gemeentehuis. Ook op zaterdagen, toen nog. Vader Gerardus van Soerland komt verheugd vertellen dat zijn tweede vrouw, Catharina Smulders, op vrijdag 22 augustus 1913, is bevallen van deze dochter.

Twaalf hele persoonlijke dossiers heb ik slechts over de Soerland/Soerlandt/Zoerland families, dus het zal nog een hele opgave worden om hier een volwaardige stamboom uit te kunnen laten ontstaan. Gewoon bij het begin beginnen en zien hoe ver we komen. Eerst dan maar eens de geboortegegevens van het ouderlijk paar. Paren, moet ik zeggen, want Gerardus van Soerland trouwt eerst met Elisabeth Sas. Maar daaraan voorafgaand wordt hij eerst geboren, te Macharen, op 28 februari 1872.

Elisabeth Sas, zijn eerste echtgenote, wordt wel in Dreumel geboren, op 26 augustus 1866.

De vonk slaat over en ze besluiten te gaan trouwen, te Dreumel, op 4 oktober 1899. Hij is dan 27, zij 33.

Het noodlot slaat toe, voor Elisabeth Sas. Zij overlijdt, nog steeds te Dreumel, op 7 januari 1905, op de zeer jonge leeftijd van 37 jaren.

De tweede vrouw van Gerardus van Soerland is Catharina Smulders, die geboren wordt op 12 december 1874, te Dreumel.

Gerardus van Soerland en Catharina Smulders trouwen op 15 november 1905, te Dreumel.

Eigenlijk is er niets dat me er nog van weerhoudt om gewoon met die stamboom te beginnen. Ik heb het vermoeden dat het geen erg uitgebreide zal worden, maar ik laat me elke keer weer erg graag verrassen !! Persoonlijk vind ik … hoe uitgebreider, hoe makkelijker het is voor nageslachten om snel achter gewenste gegevens te komen, zonder dat ze daar zelf heel lang mee bezig hoeven te zijn. Die moeite doe ik graag!

Zaterdag, 28 maart 2020 : En, gelukkig, ik wàs verrast door alle gegevens die ik heb kunnen verwerken in deze stamboom. Het viel daarbij wel op dat ik ook een hoop gegevens, waarvan je zou veronderstellen dat die al làng online zouden hebben moeten staan, toch niet heb kunnen vinden. Gegevens over personen die aan begin van de jaren 1800 t/m 1900 van alles en nog wat zouden hebben moeten meemaken en dat hoogst waarschijnlijk ook gedaan hebben. Waaronder geboren worden, trouwen, kinderen krijgen en overlijden. Toch kon en kan ik daar lang niet alle gegevens over terug vinden en dat is erg jammer. Ik vraag me wel eens af hoe al de diverse archieven dat aanpakken. Mijn persoonlijke benadering zou zijn … ik begin met de allervroegste gegevens en werk dan langzamerhand naar steeds recenter tijden toe. Maar dat blijkt niet de benadering te zijn van een aantal archieven, zo blijkt toch telkens weer.

Dus ben ik met de beschikbare riemen toch weer op het einddoel afgeroeid en best wel met enige trots presenteer ik weer de afbeelding van de volledige stamboom, die uiteraard ook weer overeenkomt met het PDF bestand. De afbeelding kunt u niet aanklikken, het PDF bestand wel, net als bij alle vorige stambomen.

 

                                               TERUG NAAR BOVEN