Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Dinsdag, 23 juni 2020 : Nee, Graauw doet geen enkel lichtje ontbranden, zoals achternamen als Sas, Kooijmans, van Leur en Merkx, om er slechts een dubbel paar te noemen, wèl doen. Zodra je die laatste genoemde namen op een geboorteakte ziet verschijnen, weet je al dat je daar veel gegevens van hebt en dus voor veel data in je eigen registratie terecht kunt.

Maar Graauw ? Slechts 5 persoonlijke dossiers heb ik in de afgelopen vele jaren kunnen opvoeren. Heel weinig.

Waarvan ik er zojuist eentje heb bij gemaakt. Voor Joannes Gerardus de Graauw, zoon van vader Stefanus Josephus Leonardus de Graauw en moeder Alegonda Peters. Van Peters heb ik heel wat meer persoonlijke dossiers, zelfs veel meer dan ik dacht … Dus wellicht, zelfs waarschijnlijk, dat ik daar nog aardig wat relevante data uit kan putten.

Vader Stefanus Josephus Leonardus de Graauw wordt dan ook niet in Dreumel geboren, maar in Zaltbommel. Even kijken of ik zijn geboorteakte kan vinden. Gevonden … geboren te Zaltbommel, op 22 september 1873 (Let even op de voornamen van zijn moeder. Het is voor het eerst dat ik ‘Fortunata’ als voornaam tegen kom!).

Moeder Alegonda Peters wordt wel in Dreumel geboren. Op 8 juni 1883. (▲)

Ze nemen het wel overwogen besluit om te gaan trouwen en voegen de daad bij de woorden op 5 mei 1909, te Dreumel, want daar is de bruid immers geboren. Opvallend is dat de hele akte met de hand werd ingeschreven en de volgende akte er direct onder werd toe gevoegd.

Meestal, eigenlijk altijd en alleen maar, gebeurde dat als er te weinig voor bedrukte aktebladen werden besteld (die moest de gemeentelijk secretaris al in het voorafgaande jaar -dus 1912- bestellen) en er zodoende een supplementair (extra) register (bijvoegsel) moest worden aan gelegd, waar alle akten dan met de hand in geschreven moesten worden.

Heel veel meer valt er, voorafgaand aan het samen stellen van de stamboom, eigenlijk niet te vertellen. Dus ga ik daar maar eens mee beginnen.

► Ik ben nog maar net met die stamboom begonnen. Maar kom nu al nooit eerder gehoorde voornamen tegen : Ogonia of Egoria of Egonia van Venrooij ; Maria Genoveva van Tulder ; Cornelia Johanna Fortunata van Maren ; Aegidia van Venrooij; Ernke van Venrooij ; Egidius van Venrooij ; Egen van Venrooij ; Eimert van Venrooij ; Pitternel van Venrooij ; Egen Gerrit van Venrooij.

Er is zowaar een speciale website (https://nl.geneanet.org/voornaam/Fortunata) die aangeeft hoe populair voornamen zijn, vanaf heel lang geleden tot veel recenter. Gebaseerd op de databanken van Geneanet. Neem bijvoorbeeld de voornaam Fortunata …

En ook de geografische verspreiding van deze voornaam wordt gespecificeerd …

DONDERDAG, 25 Juni 2020 : Tja, ik heb m’n best gedaan om toch zoveel mogelijk gegevens boven water te halen, maar ben daar lang niet helemaal in geslaagd. Het eindresultaat is dan ook niet geheel in overeenstemming met wat ik had verwacht. Wederom heeft de schrijfwijze van voor- en achternamen een grote invloed op het aantal resultaten dat je met zoekacties kunt genereren. Alleen al het gegeven dat Graauw, ook als Grauw en ook als Grouw wordt gebezigd op allerlei genealogische fora, veroorzaakt dat je minder vindt dan je gehoopt had. En het is, vind ik, ondoenbaar om met èlke afzonderlijke individuele schrijfwijze àlle stappen te doorlopen die nodig zijn voor resultaten. Maar ja, dan krijg je dus een eindresultaat die minder verhelderend ik als je zou wensen.

Ik heb wel geprobeerd om die familie van Venrooij iets beter te belichten. Alhoewel ze slechts zijdelings deel namen aan deze stamboom intrigeerden al die uitzonderlijke, nooit eerder geziene, voornamen me voldoende om daar toch even iets dieper in te duiken. Tot je ook daar vast loopt en geen verdere gegevens meer kunt vinden. Maar ja, één –vrouwelijk- persoon lijkt al vier verschillende voornamen te hebben op uiteenlopende akten : Erke/Egonia/Egoria/Ogonia van Venrooi. Overigens net als over de families van de Joannes Gerardus de Graauw, want op een gegeven moment, en al eerder dan gehoopt, zijn er geen gegevens meer te traceren.

Ik laat u de afbeelding zien van deze stamboom en als iemand toevoegingen heeft ... grààg, want er ontbreken gegevens, die wellicht wèl bekend zijn bij nabestaanden bijvoorbeeld. Hartelijk welkom met toevoegingen en opmerkingen daarover.

 

                                          TERUG NAAR BOVEN.