Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Maandag, 27 juni 2021 : Goh, ik zou willen dat ik ongelijk zou hebben, maar …

… het is niet anders. En als je dan speelt zoals ‘ons’ team heeft gespeeld, dan is het, volgens mijn bescheiden voetbalmening, volkomen terecht dat de Tsjechen hebben gewonnen.

Ik ga gewoon verder met stambomen maken, want dat gaat gestaag verder uiteraard. Nog meer dan genoeg te doen, dus wat dat betreft hoef ik niet te lang voor me uit te gaan zitten staren. In tegenstelling tot onze voetbalmannen & begeleiders!! Begelijders !!

De persoon, die op 14 september 1914 wordt geboren, is een zoon van Otto de Vree en zijn vrouw Maria Kooijmans. Samen besloten ze om hem de voornamen Frits Maria te geven. Zou het een meisje geweest zijn, zouden ze haar dan Maria Frits hebben genoemd? Ik denk het niet en vraag me (elke keer weer) af waarom ouders hun zoons met meidennamen belasten, zoals Maria of Marie. Is dat ter ere van iemand? Oma’s? Moeders?

En omdat ik daar gelukkig nu een lijstje van bezit, eerst maar eens direCt gekeken of Frits Maria tussen zijn geboorte en eind 1919 nog zussen of broers heeft gekregen. En … wat blijkt … 3 zowaar nog. Die worden in komende stambomen nog verwerkt vanzelfsprekend.

En, zoals op veel eerdere, en waarschijnlijk nog op veel latere, geboorteakten, zijn ook deze ouders allebei in Dreumel geboren. Vader Otto de Vree op 4 februari 1873 en moeder Maria Kooijmans op 15 augustus 1875.

Trouwen deden ze ook in dezelfde gemeente, en wel op 20 mei 1908, dus te Dreumel. Hij is dan 35 en zij 32 jaren jong.

Dit zijn alle akten die nu in de persoonlijke dossiers van beide ouders te vinden zijn … en het is niet geheel onwaarschijnlijk dat ik de stamboom, die ik maakte voor Antonia Geertruida (geboren 27-04-1913), kan gebruiken om deze voor haar broer, Frits Maria, samen te stellen. (▼ AG - Aangifte Geboorte / DA = DoodAkte).

Daar lijkt het wel helemaal op, omdat ik daarin ook de ouders van Frits Maria terug vind ...

Bij deze heb ik besloten er maar eens gewoon mee te beginnen, met die eerdere stamboom dus, en om het uiteindelijk niet te laten stranden. Ik heb er zin in. Het is overigens wellicht toch nuttig u erover te informeren dat ik tegenwoordig –voor zolang het duurt- twéé keer per dag –i.p.v. één keer- rond ga rijden in de dreven en omstreken van o.a. Dreumel. Maar ook verre omstreken. Zo rijd ik deze middag helemaal naar, of all places, Kommerdijk (e.r. 46 Km) en probeer dan via de Waalbandijk weer langzaam huiswaarts te toeren. Daar gaat veel tijd in zitten, maar het is niet verkeerd om, na thuiskomst, alle gemaakte foto’s dan vervolgens weer op m’n Facebook te kunnen plaatsen, meestal inclusief commentaar.

Ook allemaal heel leuk en wààrom heeft het tot na m’n pensionering geduurd eer ik kleine delen van NL heel langzaam aan het verkennen en bewonderen ben. Wat een prachtig land, althans wat ik tot nu toe gezien heb en ik ben erg blij dat ik aan de plattelandskant van dit land woon en niet heel ver westelijker. Goed … ik ga de stamboom van Antonia Geertruida de Vree aanpassen en passend maken voor Frits Maria de Vree.

En kom er tot mijn nauwelijks te verbergen schrik (en enige schaamte !) plots achter dat er een twééde kindje werd geboren op dezelfde dag als Frits Maria. Deze laatst genoemde wordt om 16:30 geboren en zijn tweeling-zusje om 17:00 uur. Zij wordt Geertruida Johanna genoemd, gewoon echte meidennamen! Het spreekt meer dan vanzelf dat ik haar volledig deel uit ga laten maken van deze nieuwe stamboom, gebaseerd op een iets oudere, al bestaande. Daar is –met enige lay-out aanpassingen- goed mee te werken en daar ga ik nu direct mee verder. Leuk … weer eens een tweeling. Een 3-ling heb ik trouwens nog nóóit mee gemaakt!!

Maandag, 5 juli 2021. Goh, wat verandert er –ongemerkt- veel gedurende het proces dat startte vanaf m’n besluit om stambomen te gaan maken voor personen die vanaf 1913 in Dreumel werden geboren. Heel 1913 heb ik verwerkt en zoals hierboven getoond, ben ik nu met akte no. 53 uit 1914 bezig. En die is af, kan ik u melden. En, zoals gezegd, toch wel met de nodige aanpassingen, omdat die eerdere stamboom (dus die van Antonia Geertruida (27-04-1913)), toch zoveel ontbeerde wat ik in recentere stambomen noodzakelijk oordeel. Maar dat maakt dan die aangepaste stamboom ook weer levendiger.

Onlangs ben ik lid geworden van een online Genealogie/Stamboom Onderzoek-groep. Iedereen, die daar digitaal bij aan gesloten is, kan aan alle anderen vragen stellen of suggesties doen. Eén van de opmerkingen of suggesties, die ik van een groepslid kreeg, was dat ik wellicht beter de achtergrond van m’n stamboom weg kan laten, hetgeen, suggereerde dat groepslid, de leesbaarheid zou verbeteren. Nu had ik de àfbeelding van die stamboom binnen die groep laten zien en dat is slechts een indicatie van wat het *.PDF bestand zal laten zien.

Ik laat de achtergrond gewoon zoals die is en was en laat u ook graag die afbeelding zien. En ook op deze afbeelding kunt u niet aflezen wat er allemaal in de tekstkaders wordt gemeld. Dat is dan ook de uitdrukkelijke reden om een *.PDF bestand te genereren, waar alles tot in details op wordt weer gegeven. Veel plezier met het doorspitten van ook weer deze stamboom, inclusief achtergrond.

 

                                               



TERUG NAAR BOVEN.