Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

 

Alweer halverwege de eerste maand van 2018 en alweer twee weken werken –minus de maandag, eerste januari- van dit jaar voorgoed naar de historie verwezen. Er zijn weliswaar nog erg veel dagen (351) in het verschiet die binnen 2018 nog tot hun volledige recht moeten zien te komen, maar de recente en gedurende vele jaren opgebouwde ervaringen hebben aangetoond dat jaren steeds sneller lijken aan hun eind te komen. Waarom dat gevoel bijna lijkt te gaan overheersen in plaats van … goh, wat moeten we nog lekker lang voor het eind van dit jaar is bereikt … ontgaat me, aangezien je op deze, en ietwat hogere leeftijd(en) gebaat bent met juist làngzamer voortsnellende jaren en je je gedachten daar eigenlijk mee in overeenstemming zou moeten  kunnen brengen. Maar, het tegendeel lijkt per jaar zich steeds ingrijpender te bewijzen, helaas. 

Het is daarom uit pure vreugde en tevredenheid dat ik ook dit jaar weer verder ga met het samen stellen van verhalen die de Dreumelse mensen en historie nog steeds als grondslag en bron gebruiken om gebeurtenissen, in welke vorm dan ook, voor het daglicht te brengen. Ook al hebben die daar in voorkomende gevallen helemaal geen recht op!  

Het volgende jaar is in deze verhalencyclus aan de beurt. Twee en tachtig jaar geleden begon … 

Is er iets dat u, net als mij, opvalt als u de inschrijvingen vergelijkt tussen die, waarmee 1935 (▲) beginnen en die van 1936 (▼). Ik krijg toch sterk de indruk dat er een andere gemeentelijk schrijver aan het werk is. Toch staat dezelfde handtekening, van de heer van Rossum, onder alle geschreven en getoonde akten.

AKTO No. 1 : Johanna Steenbruggen is de allereerste overledene in het Dreumels dodenregister van 1936. Zij werd in Appeltern ▲ geboren, op 3 maart 1859, dochter van Leonardus Steenbruggen (landbouwer) en Antonia van den Oever (geen beroep).

Ik ben nu al terug gekomen van mijn besluit om voor de Tielsche Courant te kiezen voor wat de krantenberichten van 1936 betreft. Het duurt echt –veel te- lang voordat een eenmaal aangeklikte bladzijde zich eindelijk opent … nóg langer als je van de ene naar een bladzijde verder of terug wilt, en ik zie net zo vaak ‘pagina niet bereikbaar’ voorbij komen als gewoon openende krantenbladen. En ik wil liefst zo weinig mogelijk kleurtjes in die krantenartikelen. Van het archief dat deze kranten beheert, het RAR (Regionaal Archief Rivierenland) te Tiel kreeg ik te horen -lezen, eigenlijk- dat de gele & groene kleuren niet verwijderd kunnen worden, zoals dat bij Delpher gelukkig wèl kan! 

Dus weer terug naar het oude en zeer vertrouwde Delpher, dat zich gelijk openbaart met … 

AKTE No.2 : Johanna Salet, echtgenoote van Lambertus van Baren, overlijdt in Dreumel op 12 januari 1936. De aangever, Lambertus van Baren, is niet haar man, maar hun zoon. Echtgenote Lambertus van Baren is inmiddels 74, als zijn vrouw overlijdt.

AKTE No.3 : Vader van Dijk, Hendrik, heeft gelukkig maar één voornaam. Moeder, Johanna Cornelia van Bennekom, heeft gelukkig maar twee voornamen. Samen besluiten ze om de nu op 13 januari 1936 overledene, Hendrik Johannes Cornelis Gerrit van Dijk, maar liefst 4 voornamen te geven. Desondanks, of wellicht wel dankzij, wordt hij 84 jaren oud en is dan inmiddels weduwnaar van Willemina Huijdink.

Ik kopieerde zijn akte van overlijden in de persoonlijke dossiers van zijn beide ouders en stuitte zo op deze huwelijksakte. Het huwelijk tussen Hendrik van Dijk en Johanna Cornelia van Bennekom werd voltrokken op 4 november 1942, te Wadenoijen. Ze –samen met de getuigen- hebben een aardige tijd in het Wadenooijse gemeentehuis moeten toeven, want die hele akte moest met de hand geschreven worden. ‘t Lijkt vreemd dat ze daar nog geen gebruik maakten van deels al voorbedrukte akten:

Goh, wat zien de akten van Wadenoijen er slecht uit. Overigens zal het geen aanslag op de capaciteiten, noch motivatie, van de gemeentelijk ambtenaar van Wadenoijen zijn geweest, het handmatig moeten inschrijven van trouwakten. Er trouwden slechts 4 stellen in heel 1842, in heel Wadenoijen.

AKTE No.4 : (1937) : Vader Petrus Gerardus de Wild is op 20 januari 1936 hoogst waarschijnlijk naar het Dreumelse gemeentehuis gegaan om aldaar aan te geven dat hij en zijn vrouw, Johanna Cornelia van Gemert, ouders waren geworden van een zoon, die ze Wilhelmus Johannes hebben genaamd. Om vervolgens … op 22 januari 1936 wederom dezelfde route te moeten gaan. Echter deze keer om aan te gaan geven dat diezelfde zoon, na slechts één dag geleefd te hebben, is overleden op 21 januari 1936.

Oeps … vergissing. Per ongeluk al een akte uit 1937 laten zien. Ik laat deze maar staan, maar laat U aanstonds dezelfde vierde akte van overlijden zien, maar dan in 1936.

AKTE No.4 : (1936) : Of de duvel ermee speelt … ook de overledene op de Dreumelse akte van overlijden no.4 heeft slechts één dag geleefd voor hij overleed. Het is Johannes Aloijsius Nijtmans, zoon van Joannes Theodorus Nijtmans en Anna Fransisca de Kleijn.

AKTE No.5 : Een beetje vreemde akte van overlijden, betreffende Josephus van de Weerdt, die volgens deze akte niet alleen op 20 februari 1936 alhier is overleden, maar tevens weduwnaar was van Johanna van Teeffelen. Nu staat me iets bij dat de meeste originele leden van de van Teeffelen families uit Alphen (aan de Maas !) kwamen. Maar ik ga het opzoeken. En … wat zat ik er weer ver naast, het was Wamel. Waar ze trouwden op 24 februari 1892. Niks vreemds aan, deze hele akte eigenlijk niet.

Behalve dan dat een mevrouw, te weten, Wilhelmina van de Pol, aangifte komt doen. De relatie die ze blijkbaar of mogelijk heeft met de overledene, wordt er niet bij vermeld, maar zou in dit geval best belangrijk hebben kunnen zijn. Wij kunnen nu niet eens meer raden en nabestaanden weten niet meer dan wij!

 

AKTE No. 6 : Maria van Geenen is overleden, op 25 februari 1936. Nu is het mijns inziens toch overduidelijk dat Maria een vrouw is, maar die toch als ‘weduwnaar’ van August Theodorus Johannes Arnoldus Schmidt, wordt omschreven. Wat  een uiterst eigenaardige dwaling van de gemeentelijk ambtenaar. 

Nóg een vreemd verschijnsel is dat de aangeefster op de vorige akte op déze akte, per ongeluk, ook haar handtekening heeft gezet. Deze vergissing moet dan in de marge van deze akte weer rechtgezet worden en ondertekend worden door zowel aangever als de gemeentelijk secretaris.

AKTE No.7 : Jan Sas overlijdt in Dreumel op 6 maart 1936. Hij is de zoon van Aaldert Sas en Cecilia Smulders en was echtgenoot van Alijda van Buren. Ze trouwden op 5 februari 1896 en kregen drie levenloos geboren kinderen. En gelukkig ook nog 4 kinderen, die dat niet waren!

AKTE No. 8 : Ik blijf het een zeer eigenaardig verschijnsel vinden dat, indien iemand in een andere gemeente dan Dreumel overlijdt, in dit geval Zutphen, op 3 januari 1936 … het dan tot 2 maanden verder, op 7 maart 1936, duurt voor dat overlijden eindelijk wordt bijgeschreven in het Dreumelse register van overlijden. Lópend zou je het nog sneller kunnen ! 

AKTE No. 9 : Beide ouders leven nog als Anna Maria Verbruggen komt te overlijden, pas 3 jaar jong. Op 18 maart 1936. Moeder Hendrika van Rhijn wordt in Dreumel geboren op 23 december 1896 en is dus 39 als haar dochter overlijdt. Vader Wilhelmus Bernardus Verbruggen wordt ook in Dreumel geboren, op 20 augustus 1891 en is derhalve 44 als Anna Maria haar laatste adem uitademt. Triest !! 

AKTE No.10 : Arnolda Schimmel, vrouw van Cornelis de Haas, overlijdt te Dreumel, op 27 maart 1936. 

AKTE No.11 : Theodora Kooijmans is de dochter van Derk Kooijmans en diens derde vrouw, Antonia Janssen. Theodora overlijdt in Dreumel op 51-jarige leeftijd en ze is nooit getrouwd. Vader Derk was eerder –in Millingen- getrouwd met Hermina Helena Gerarda Reijmers, op 24 juli 1857. Mw. Kooijmans-Reijmers overlijdt echter, in Millingen, op 9 mei 1860.

Zijn tweede vrouw heette Theodora Huberdina Johanna van Velp, waarmee hij te Nijmegen in het huwelijk treedt op 29 juni 1861. Mw. Kooijmans-van Velp overlijdt, in Woudrichem, op 8 september 1867.

Derk Kooijmans treedt voor de derde keer in het huwelijk, met Antonia Janssen, in Dreumel, op 13 november 1868.

Derk/Dirk Kooijmans overlijdt voor zijn derde vrouw dat overkomt, in Dreumel, op 1 april 1915. Antonia Kooijmans-Janssen volgt hem, ook te Dreumel, op 7 december 1919.

AKTE No.12 : Op 2 juni 1936 komt (mevrouw) Cato Catharina Daams naar het Dreumelse gemeentehuis om aldaar aan te komen geven dat haar zeer waarschijnlijke vader (staat er weer niet bij) is overleden, op 1 juni 1936. Godefridus Daams heette hij en hij heeft de mooie leeftijd van 85 jaar mogen bereiken. Toch niet voor de meesten weg gelegd. Hij was dan ook al weduwnaar van Maria van der Donk, waarmee hij in Hurwenen trouwde, op 17 februari 1886. Een vruchtbaar huwelijk :

( ▼ Ondertussen …)

AKTE No.13 : Johannes Bernardus Wassink overlijdt in Dreumel op 8 juni 1936 en hij is dan inmiddels 78 jaar oud. En weduwnaar van Johanna Peters. Zij trouwden in Dreumel op 30 september 1884, omdat Johanna Peters in Dreumel werd geboren, op 14 augustus 1859. Zij overlijdt, wederom in Dreumel, op 24 februari 1898, hetgeen betekende dat Johannes Bernardus Wassink 38 jaar weduwnaar is geweest, voor hij kwam te overlijden. 

Voor zover ik kan bepalen, komt zijn zoon Johannes Hendrikus Jacobus Wassink het overlijden van zijn vader aangeven. Hij, deze zoon, werd volledig vernoemd naar zijn opa, eveneens Johannes Hendrikus Jacobus Wassink. De aangever is brievenbesteller in Dreumel. 

Je vraagt je dan al snel af in welke relatie deze Wassinks staan tot personen die je niet persoonlijk, maar kent, omdat het publiek bekende namen zijn. Als u op deze vraag wilt of kunt reageren ► JDVDG@outlook.com.

AKTE No.14 : Hendrika Kooijmans, geboren in Dreumel op 17 april 1870 en ook in Dreumel getrouwd met Johannes Hendrikus Salet op 25 juni 1902, overlijdt op 13 juni 1936. Johannes Hendrikus Salet is vervolgens 6 jaar weduwnaar, voor hijzelf overlijdt, wederom te Dreumel, op 8 september 1942.

AKTE No.15 : Het eerste levenloos geboren kind en al jaren lang wordt er op akten niet meer bij vermeld of het een kind van het mannelijk of vrouwelijk geslacht was. We zullen het nooit weten. Een kind van Johannes Sas en Grada Josephina Nijs, waarvan ik geen enkele andere informatie voorhanden heb.

AKTE No.16 : Ook van of over deze akte heb ik vrij weinig te melden, aangezien ik ook van de ouders van Johanna Emons, die in Dreumel overlijdt op 24 juni 1936, maar in Alphen werd geboren, geen enkele informatie ooit heb geregistreerd. Het blijkt wel goed mogelijk om haar geboortedatum te bepalen, want ze werd in 1936 minus 87 jaren = in 1849 geboren, op 23 februari.

AKTE No.17 : Bernardus Heesakker, zoon van Lambertus Heesakker en Adriana Stensen, overlijdt in Dreumel, op 25 juni 1936. Hij was al weduwnaar van Antonette Lenssen, maar ik heb in zijn persoonlijke dossier slechts –nu- twee akten opgenomen. Zijn geboortakte, in Dreumel, op 6 juni 1858. En dan nu zijn akte van overlijden. Zoeken op WieWasWie levert echter het volgende resultaat op:

(Bergen, Hertogdom Limburg) ▼

AKTE No.18 : Slechts 18 is ze geworden. Johanna Lamberdina Croonen, die in Dreumel overlijdt op 26 juni 1936. Ziek geworden ? Een ongeluk? Zwakke gesteldheid ? Wie zal het ooit kunnen verklaren? Wie weet het nog? Vreselijk ! Dochter van Johannes Croonen en diens vrouw Arnolda Hendrika Kusters.

AKTE No. 19 : Ook heel erg. De geboorte van een kind waar je, vermoed ik dan maar, lang naar uit hebt gekeken en wellicht al voorbereidingen verricht hebt voor na de geboorte en dan … wordt het kind levenloos geboren, in Dreumel, op 12 augustus 1936.  Er waren tijden dat op akten werd aangegeven dat bijvoorbeeld een vroedvrouw of de lokale geneesheer bij de geboorte aanwezig was geweest, die dan ook de geboorte, danwel het levenloos geboren worden van het kind, zelf kwam aangeven. Maar als de gemeentelijke ambtenaren al geen geslacht meer hoeven toe te voegen en zelfs geen eventuele relatie meer tussen aangever en overledene, zijn dat soort specificeringen al helemààl van de baan. Best zonde.

AKTE No.20 : Op 74-jarige leeftijd, maar ongetrouwd, overlijdt Alegonda Salet. Dochter van Leendert Salet en Berdina Derks. Vroeg me nog even af wie de getuige eigenlijk is. Hij heet Marinus Weijenberg, maar dat is dan ook het aller-enige dat we/ik van hem weten/weet.

In mijn gehele verzameling akten en registraties daarvan in persoonlijke dossiers, grootte 64.375 Gigabytes, komt deze achternaam niet voor. Hoe word je geschikt bevonden om als getuige te kunnen optreden? Er is ook geen enkele relatie aantoonbaar tussen hem en Alegonda Salet. Maar hij beweert wel ‘uit eigen wetenschap kennis te dragen’ over haar overlijden. Best raar, toch?

AKTE No. 22 : Catharina Peterse werd in Dreumel geboren op 7 september 1856, om vier uur des namiddags. Ze is 79 jaar oud geworden en sterft op 22 augustus 1936, ook in Dreumel. Ze is dan al weduwe van Johannes Judocus de Kleijn, waar ze in Dreumel mee trouwt op 12 september 1883. Maar Johannes Judocus komt haar te ontvallen op 27 oktober 1922, na een gezamenlijke huwelijkse periode van toch bijna 38 jaren. Dat is niet voor iedereen weg gelegd.

AKTE No. 23 : Het tot nu toe derde levenloos geboren kind in Dreumel. Een levenloos kind van Laurentius van der Linden en Theodora Susanne Suikers. Die overigens ook al in 1935 een levenloos kind kregen.

AKTE No.24 : Antonie van Rijn, weduwnaar van Catharina Smulders, overlijdt op 22 september 1936. Hij is dan 78 jaar en werd geboren op 16 februari 1858. Op 14 oktober 1891 trouwt hij met Catharina Smulders, die zelf wordt geboren op 17 april 1860. Zij overlijdt in 1935, op 21 maart. Alle gebeurtenissen vonden plaats in Dreumel.

AKTE No.25 : Ik moest zojuist een nieuw persoonlijk dossier aanmaken voor deze overledene. Als ik het had gedaan, zoals ik het altijd en bij voorkeur probeer te doen, dan had dat dossier de volgende titel gekregen:

Rutten, Geertruida Maria Jacoba Wilhelmina (v Cornelis Christiaan Franciscus Adrianus Rutten & Catharina Johanna Wilhelmina Cruijsen)-1936.

Het kan hier amper op één regel, laat staan dat ik een persoonlijk dossier een zo lange titel mee kan geven. Dus kort je al die voornamen maar zoveel mogelijk af en zo kom je uiteindelijk tot het persoonlijk dossier van Geertr.Maria Jac.Wilh. Rutten, die helaas al op 5-jarige leeftijd in Dreumel overlijdt, op 24 september 1936. 

AKTE No.26 : Nog een nieuw persoonlijk dossier aan moeten maken, deze keer voor Henricus Antonius Klijsen, die op 9 oktober 1936 overlijdt. Niet in Dreumel, maar in Tilburg. Zijn akte wordt in Dreumel ook ingeschreven, omdat hij klaarblijkelijk in Dreumel woont. Hij is echtgenoot van Anna Maria Peeters, waarvan ik overigens ook geen persoonlijk dossier heb. Hoe dit echtpaar in Dreumel terecht is gekomen en hier zijn gaan wonen … wie het weet, mag het zeggen. 

De Tilburgse geboorteakte van Henricus Antonius Klijsen, op 26 mei 1870. ▼

Onderstaande Tilburgse akte van 'geboorte' kwam ik tegen tijdens de zoektocht naar die van Henricus Antonius Klijsen en het is een zodanige bezienswaardigheid dat ik gemeend heb ook deze bijzondere akte maar op te nemen in dit verhaal. Het gaan over een rechtszaak : De voornaam van een vader was/is op een veel eerdere akte verkeerd weer gegeven en de rechtbank te 's-Hertogenbosch vonnist dat die verkeerde naam verbeterd moet worden in de marge van betreffende akte. Met heel veel woorden … Vier geboorteakten hebben ze er in totaal voor nodig om het complete verhaal en afhandeling te beschrijven.

(Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging)

AKTE No.27 : Stoutenburg. Nog nooit van gehoord, maar dat zegt uiteraard niet zo veel. Jacoba van Heertum is er overleden, op 19 oktober 1936 en aangezien er een uittreksel van het Stoutenburgse dodenregister in Dreumel werd ontvangen, was zij inderdaad woonachtig in Dreumel. Niet getrouwd en geboren in Zaltbommel, dus wat waren dan toch haar banden met Dreumel?? Ik kan er geen antwoord op verzinnen. Maar ik kan wel opzoeken waar Stoutenburg ligt of lag. Wikipedia:

‘Stoutenburg is een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht. Tot 1 juni 1969 was Stoutenburg een zelfstandige gemeente. In 1812 was zij bij Hoevelaken gevoegd tot ze in 1818 weer zelfstandig werd. Sinds 1969 valt het onder de gemeente Leusden. In 2004 had het dorp 340 inwoners. Sinds 2000 is het landgoed Stoutenburg (▼) eigendom van Het Utrechts Landschap’


AKTE No. 28 : Johannes Casper van Beers is 84 geworden en werd geboren op 6 januari 1852. Trouwen doet hij op … en met … 

AKTE No.29 : We naderen het eind van het dodenregister. Dit levenloos geboren kind, van Wilhelmus Theodorus van Oorsouw en Helena Bosch, is de enalaatste overledene in 1936, binnen de gemeente Dreumel althans. Van beide ouders heb ik geen persoonlijke dossiers. Helaas.

AKTE No.30 : En dit is dan de allerlaatste overledene van 1936. Hendrik van den Bosch overlijdt op 84-jarige leeftijd, in Dreumel, op 2 december 1936. Hij (▼) wordt geboren op 25 april 1852. Johannes Casper van Beers (akte 28 hierboven) is ook 84 geworden, maar (▼) werd eerder geboren dan Hendrik van den Bosch, namelijk op 6 januari 1852. Hij, Johannes Casper van Beers, lijkt zodoende de oudste overledene te zijn in 1936.

Maar ... Godefridus Daams, die 85 was toen hij overleed, en Johanna Emons, die 87 was, overtreffen beide eerder genoemde heren va Beers en van den Bosch. Johanna Emons is uiteindelijk de langst levende gebleken onder alle overledenen in 1936.

9 Bladen waren slechts nodig om alle overledenen te kunnen registreren. Terwijl er, voor het dodenregister voor 1936 in gebruik werd genomen, zowaar 14 bladzijden werden gekant-tekend door de president van de arrondissements-rechtbank te Tiel. Dat is genoeg om maximaal 4 x 14 = 56 overledenen te kunnen registreren. Hetgeen redelijk overmatig was, want dat aantal werd nooit gehaald en gelukkig maar. Maar beter het zekere voor het onzekere nemen, zal de heer van Rossum (Dreumels gemeentelijk secretaris) gedacht hebben, toen hij de nieuwe bladen moest bestellen ruim voor (het dodenregister voor) 1936 zou beginnen. Zo voorkwam hij in ieder geval dat hij lopende het jaar additionele bladen moest bij bestellen (dat gaat ook weer –omslachtig- via dezelfde rechtbank) en dat hij vervolgens een suppletoir register moest bijhouden.

En voor zover u de data volgt die ik telkens bij de krantenberichten laat zien, zou het ook u mogelijk opgevallen kunnen zijn dat ik nog een hele maand te gaan heb, wat deze documentatie betreft. Zal ik daar dan maar snel mee beginnen? 

Op 30 november 1936 doet koster Gerardus Franciscus Antonius Lamers, in het gemeentehuis van Doetinchem, aangifte van :

Op akte no.129 … het levenloos geboren worden van een vrouwelijk kind van Jan Arendsen en Wilhelmina Catharina te Kampen en …

Op akte no.130 … het overlijden van Wilhelmina Catharina te Kampen, echtgenoote van Jan Arendsen. Metaalperser is hij. 22 Jaar jong was zij. Drama ten top.

Na deze mooie oudejaars-overpeinzing waarmee het Friesch dagblad 1936 afsluit, staat me nog een ding te doen, voor wat dit verhaal van 1936 betreft. U de alfabetische tafel te tonen, met daarop weer alle overledenen die in dit jaar in Dreumel werden bijgeschreven in het dodenregister. Hier is ‘ie weer:

ONDERTUSSEN ...

27 januari 2018 : Weliswaar valt Duitsland Polen ‘pas’ binnen op 1 september 1939, hetgeen gezien en beoordeeld wordt als het begin van de tweede wereldoorlog … maar er is al meer dan genoeg ophef in Europa, voorafgaand aan de start van dat epische drama. Zie de slechts enkele berichten hierboven die met de nieuwe aanvoerder van Duitsland te maken hebben. Nota bene 340 artikelen in de kranten tussen 25-12-1936 en 05-01-1937, die over deze persoon gaan of met hem van doen hebben. En hoe hij en Benito Mussolini (dictator in Italië) om gingen met de burgerloorlog in Spanje.


Het is weer een best wel lang verhaal geworden. Gelukkig let ik tijdens het samen stellen ervan geenszins en zelden of zelfs nooit op de lengte van het eindresultaat. Ik noteer en kopieer en schrijf over alles waar ik over wil schrijven. En het schrijven van deze verhalen zorgt telkens toch weer voor unieke mogelijkheden en momenten voor me. 

Namelijk dat leraren, leraressen, bazen, sollicitatiegesprekspartners, en soortgelijke medemensen waar ik ooit, of gedurende langere perioden, iets voor moest doen, me er niet meer op aanspreken dat ik –veel- te lange ‘van alles’ produceer. Ik ben m’n gehele volwassen leven al bezig met dat te veranderen en ben daar tot op zekere hoogte in geslaagd. Helemààl lukt dat me niet meer en daar is ook geen noodzaak meer voor. Leraren en leraressen heb ik al vele tientallen jaren niet meer gehad en zal ze in de nabije, noch verre toekomst, ook niet meer treffen … solliciteren hoeft –voor zover ik weet !- gelukkig niet en nooit meer en mijn huidige werkgever –Damen Shipyards in Gorinchem- neemt het, vermoed ik, maar op de koop toe, mogelijk in de niet onterechte veronderstelling en wetenschap dat ik over een maand of 8 toch met pensioen zal gaan. 

Ik ga dit gehele verhaal nog een aantal keren de revue laten passeren en het eindresultaat heeft u hierboven in z’n geheel kunnen lezen. Gelukkig staat het u ook geheel vrij om te stoppen waar u maar wenst. En àls u dat doet, heb ik daar geen kennis van, ook niet onbelangrijk! 

(Terug naar boven)