Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Woensdag, 9 december 2020 en regeringsaanvoerder Mark Rutte heeft ons gisterenavond weer met beide benen stevig terug op aarde gezet. Wellicht waren onze dromen iets te voorbarig en niet in overeenstemming met heersende omstandigheden en gebeurtenissen en coronacijfers, maar het bleef zonde dat er geen versoepelingen van coronaregels mogelijk bleken. Persoonlijk heb ik het gevoel dat we er niet –letterlijk- met z’n allen voor gaan om verbetering tot stand te brengen. Het nieuws laat ons het volgende weten … in de eerste week van december !!

Ik heb de geboorteakte van de 22e persoon, die in 1914 in Dreumel wordt geboren, maar eens geopend en geregistreerd in mijn eigen dataverzamelingen. Jan Hendrik hebben vader Hendrik de Boef en moeder Regina Schrijvers hem genoemd.

Voordat ze kinderen kregen en voordat ze elkaar leerden kennen, werden ze eerst geboren. Vader en moeder de Boef-Schrijvers. En als je geen nadere gegevens daarover hebt in je eigen registratie, dan moet je je toevlucht nemen tot huwelijksbijlagen. Die nergens, bij geen enkel archief, openbaar zijn, maar die ik zelf heb in mogen scannen bij het Gelders Archief.

Hendrik de Boef wordt in Heerewaarden geboren, op (▲) 9 mei 1878 en Regina Schrijvers, in Dreumel, op (▲) 27 augustus 1886. De vraag is even waarom de huwelijks afkondigingen voor dit huwelijk –ook- in Herwen en Aerdt plaats vinden. Heeft de familie de Boef daar gewoond, voordat ze naar Dreumel kwamen?

Een en ander had wel tot het gewenste gevolg dat ze in Dreumel trouwden, op 3 maart 1906. Hendrik was toen 27, Regina slechts 19 jaren jong.

Voorafgaand aan het tonen van de inhoud van de persoonlijke dossiers van dit echtpaar heb ik, maar zonder resultaat, de Dreumelse geboorteregisters van 1915 t/m 1918 gecontroleerd of daar wellicht nog nakomelingen van dit echtpaar in voorkomen. Maar dan blijkt dus niet zo te zijn. Let wel, dat is van toepassing op alleen de Dreumelse registers. Wellicht dat er nog kinderen in andere gemeenten werden geboren of toch in Dreumel werden geboren, maar dan nà 1918. Over latere jaren heb ik zelf geen gegevens! Wellicht dat landelijke archieven, zoals Open Archieven en WieWasWie, daar nog nader over rapporteren.

Ik ga maar eens met deze stamboom aan de slag en verwacht dat het geen zeer uitgebreide zal worden. Dit (▼) zijn de best weinig akten, die tot nu toe voorkomen in de persoonlijke dossiers van Hendrik de Boef en Regina Schrijvers. Plus de hierboven getoonde geboorteakten van deze ouders. Huwelijksbijlagen sla ik niet op in persoonlijke dossiers.

Donderdag, 17 december 2020. Ik zou eens met mezelf moeten afspreken om van te voren, vóór ik met een stamboom ben begonnen, geen uitspraken te doen over de omvang van de uiteindelijke stamboom. Het was al in omstreeks 2013 toen ik me daar al eens een flinke bult aan ben gevallen, toen ik ijverig, enthousiast en geestdriftig begon met ‘even’ samen stellen van een stamboom voor en vooral over jonkvrouw IJda Johanna Nahuijs. Màànden ben ik daarmee bezig geweest en met een prachtig resultaat. De meest uitgebreide stamboom die ik tot op heden samen gesteld heb.

Maar de uiteindelijke stamboom voor, van en over Jan Hendrik de Boef doet er maar weinig voor onder. Goh, wat een royale stamboom is het geworden. Vooral door de vele akten die ik erin verwerkt heb. Maar zeker ook niet in de laatste plaats omdat ik er al snel achter kwam dat ik –uiteraard- niet de eerste was die een stamboom probeert te verwezenlijken over een De Boef Persoon. Meneer Gerrit van der Beek heeft een gewèldig uitvoerige en veelomvattende stamboom gemaakt van onder andere de Boef families. Deze stamboom is te vinden op http://home.planet.nl/~beek4739/gerrit/genboef.htm en ik ben hem uiterst dankbaar voor al die daarin voorkomende gegevens en data, die ik zelf àllemaal op had moeten zoeken als hij het al niet eerder gedaan zou hebben. Dat zou nog véél meer tijd gekost hebben. Petje af, meneer Gerrit van der Beek !

Ik laat u de afbeelding weer zien, waar ik slechts met veel moeite alsnog een PDF bestand van kon genereren. In eerste instantie telkens belangrijke vorderingen in de stamboom opgeslagen, om toch vooral te voorkomen dat ik alles kwijt zou zijn, als er iets mis zou gaan. Twaalf versies van deze stamboom opgeslagen, elke versie met steeds meer gegevens en data dan de vorige. Tot uiteindelijk, de 13e versie, het eindresultaat weer geeft. Maar wel bijna 270 Mb groot.

Het programma dat ik bijna altijd gebruik om van Powerpoint presentaties JPEG afbeeldingen, en PDF bestanden, te maken, XNView, weigerde om aan die wensen gehoor te geven. En dus moest ik mijn toevlucht nemen tot Adobe Photoshop, dat, na heel lang in spanning afwachten, tenslotte zowel afbeelding als PDF bestand vorm & omvang gaf.

Het PDF bestand is uitzonderlijk groot geworden, vanwege de omvang van deze stamboom. Maar liefst iets meer dan 200 Mb. Nog meer dan bij eerdere stambomen, daarom een vriendelijk verzoek om veel geduld te hebben als u dit PDF bestand wilt openen. Een bakkie koffie zetten, na er op geklikt te hebben, helpt om die wachttijd nuttig te besteden …

Bij deze de stamboomafbeelding ...

 

                                          




TERUG NAAR BOVEN.