Old Cowz
/
Vroeger - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst
Vrijdag, 26 juni 2020 : Ik herinner me goed dat ik in de teksten bij de vorige persoon, die werd geboren in Dreumel (Joannes Gerardus de Graauw), beweerde dat als je eenmaal een bekende naam zag op een nieuw te verwerken akte, je blij werd, omdat je dan zeer waarschijnlijk al data in je eigen registratie had en die direct zou kunnen verwerken in de nog samen te stellen nieuwe stamboom. Zonder heel veel zoekacties op het Internationale Digitale Netwerk uit te hoeven voeren.
Tja, had je (eigenlijk ik) gedacht. Natuurlijk is van Welie een bekende naam, maar laat ik nu nog niet eens één persoonlijk dossier van vader Hendrikus Antonius van Welie hebben. Noch van zijn vrouw, Gertrudis Johanna Cornelia van der Wielen. Goh, dat valt dan wel even tegen, aangezien dat betekent dat je je maximaal op het Internet moet begeven om in dit geval ‘alles’ boven water te krijgen, wat ik graag zou willen verwerken in die stamboom.
Gelukkig ben ik niet voor de volle honderd procent afhankelijk van informatie van Dreumelse Gerard van Welie en begin daarom alvast maar met zoek- en vind acties. Zo is al heel snel de huwelijksakte gevonden van Hendrikus Antonius van Welie en Gertrudis Johanna Cornelia van der Wielen, op de website van Het Gelders Archief. Zij trouwen in Wamel, op 20 november 1912.
En als je dan hun leeftijden op de huwelijksakte aftrekt van het jaartal op die akte, kom je dicht in de buurt van de individuele geboortejaren en heb je hun geboorteakten vrij snel gevonden. Vader van Welie wordt in Dreumel geboren op 01-01-1879 en moeder van der Wielen wordt in Wamel geboren, op 10 december 1880.
Het gegeven dat hun zoon, Franciscus Wouter van Welie, dertien maanden later werd geboren dan de huwelijksdatum, geeft aan dat hij de eerste nakomeling is van dit echtpaar. Tegelijkertijd dat er, voor zover het openbare geboorteakten betreft, geen verdere gegevens meer te vinden zijn van broers of zussen van Franciscus. Ware het niet dat ik beschik over de Dreumelse geboorteakten van 1913 tot en met 1918 (alleen beschikbaar in de studiezaal van het Gelders Archief, waar ik ze ook allemaal heb in mogen scannen), en het zou kunnen dat ik in al die gegevens toch nog een nakomeling zou kunnen vinden. Ik ga zoeken …
Vanaf 1913 tot en met 1918 hebben Hendrikus Antonius van Welie en Gertrudis Johanna Cornelia van der Wielen nog slechts één nakomeling op de wereld gezet, te weten Wouter. Hij wordt geboren op 4 april 1917, uiteraard in Dreumel.
Het is helemaal niet ondenkbaar dat dit echtpaar nog meerdere zoons of dochters heeft gekregen, maar de gegevens daarover zijn niet beschikbaar, als gevolg van de Nederlandse privacywetgeving. Geboorteakten worden pas 100 jaar nà een geboorte openbaar, dus daar moeten we nog héél lang op wachten. En dan nog worden akten die 100 jaar geleden werden opgenomen in de gemeentelijke registraties, niet individueel per geboortejaar geopenbaard, maar in batches van 10 jaar, na àfloop van die 10 jaren.
Ik ga maar eens proberen een begin te maken met de stamboom zelf. De basis gegevens kan ik er dan alvast in verwerken. En ik kan verder zoeken op Internet en wellicht in de niet zo verre toekomst gegevens verwerken die Gerard van Welie me heeft toe gestuurd. Wie weet!
3 Juli 2020 : Zo, deze stamboom is een zeer volledige geworden. Veel vollediger dan ik ooit verwacht had, aangezien ik de genealogie van de van Welies in Afferden / Deest / Winssen en Dreumel op Internet tegen kwam. Een enorme, uiterst indrukwekkende, verzameling gegevens over een zeer talrijk aantal generaties van Welies. Verzameld door Gerard van Welie. Maar déze Gerard van Welie woont in Harderwijk, en zou zomaar niet eens familie kunnen zijn van de Dreumelse Gerard van Welie. Daarover heb ik geen informatie. De link naar deze prachtige en zeer informatieve website is : https://www.vanwelie.com/gerard/Genealogie%20Van%20Welie%204%20Afferden.html
Ik weet maar al tegoed hoeveel moeite en energie, en vooral tijd, het kost om data te verzamelen over voorvaderen en –moederen. Harderwijkse Gerard van Welie is daar, dat kan haast niet anders, dag en nacht mee bezig geweest, met name met het verzamelen van gegevens van personen waarvan akten nog niet –allemaal- openbaar zijn. Overigens zijn gegevens over personen die nog leven, niet mee genomen in deze stamboom, noch in die van (Harderwijkse) Gerard van Welie.
Ik heb deze keer ook wat geboorteakten in de stamboom een rol laten spelen, uit de periode voordat de burgerlijke stand (BS), in 1811, in het leven werd geroepen door ons aller Napoleon Bonaparte. Hij had de gegevens van de BS nodig om te kunnen bepalen welke personen in zijn leger moesten dienen. Maar lang daarvoor werden al gegevens genoteerd over geboren, gehuwde en overleden personen. Alleen deden de kerken dat en werd alles handmatig bij gehouden in kerkelijke archieven en registers.
Fantastisch dat deze registers (na 224 jaren) nog steeds beschikbaar zijn om gegevens te kunnen achterhalen, maar makkelijk zoeken is het niet. Belangrijker is dan het eindresultaat. Bijvoorbeeld deze ... van Petrus van Welie (zie verder in de stamboom):
Het blijft me verbazen waarom al die teksten, behalve uiteraard de namen van personen, in het Latijns werden genoteerd en niet gewoon in het Nederlands. Kennis van die taal was slechts weg gelegd voor een uiterst klein aantal personen, waarvan er niet één behoorde tot de hardwerkende en vaak lijdende dorpsbevolkingen, waaraan de kerken en hun leiders -en het geloof- toch allerlei eisen en verplichtingen oplegden.
Anyway … Ik ben best wel trots –weer- op deze stamboom, en ik laat u graag de afbeelding zien, die daar het eindresultaat van is geworden. Uiteraard is alles nog eens in veel details te bekijken in het PDF bestand.